Η επανάσταση στην ενεργειακή μας αυτάρκεια

Η επανάσταση στην ενεργειακή μας αυτάρκεια

Το νέο προϊόν του Έλον Μασκ λέγεται Powerwall και φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της ενέργειας.

To θέμα της επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας είναι από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. Πώς θα σας φαινόταν όμως όταν έχετε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι και όλα είναι σε πλήρη αχρηστία να υπάρχει εναλλακτική; Ή όταν θέλετε να ανοίξετε το κλιματιστικό και να φοβάστε ότι ο λογαριασμός θα έρθεις φουσκωμένος στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Η Tesla, η εταιρεία του εκκεντρικού επιχειρηματία Έλον Μασκ, παρουσιάσε την Πέμπτη μια μπαταρία για το σπίτι, με τον όνομα «Powerwall». Όπως δείχνει και το όνομα της, η μπαταρία τοποθετείται στον τοίχο και συνδέεται με το τοπικό δίκτυο ενέργειας και όταν είναι πλήρως φορτισμένη μπορεί να προσφέρει ενέργεια για μια εβδομάδα. Η τιμή της μπαταρίας είναι στα 3.500 δολάρια για 10kWh και στα 3.000 δολάρια για 7kWh και οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι.

??????????????????????

Οι μπαταρίες σπιτιού φορτίζονται το βράδυ, όταν οι εταιρείες ενέργειας χρεώνουν λιγότερο για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Έπειτα μπορούν να παρέχουν ρεύμα σε ένα σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Tesla, η μπαταρία μπορεί να μειώσει το κόστος των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 25%. Η ανακοίνωση έγινε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ σε ειδική εκδήλωση, στην οποία η Tesla εκτός από τη μπαταρία ανακοίνωσε και ένα νέο σύστημα ενέργειας για επιχειρήσεις.

«Το θέμα με τις μπαταρίες που ήδη υπάρχουν είναι ότι είναι αίσχος» αναφέρει ο Έλον Μασκ και συμπληρώνει: «Είναι πραγματικά απαίσιες». Μάλιστα πρόσθεσε ότι όταν οι μπαταρίες συνδυαστούν με την ηλιακή ενέργεια, θα συμβάλουν στη μείωση της χρήσης καυσίμων.

??????????????????????

Οι μετοχές της Tesla σημείωσαν άνοδο πάνω από 20% τους τελευταίους μήνες , με τους επενδυτές να είναι αισιόδοξοι για το νέο εγχείρημα της εταιρείας και τις δυνατότητες του στην αγορά.

Ο ιδιοφυής Έλον Μασκ έχει κάνει μια επένδυση ύψους 5 δισ. δολαρίων που θα απασχολεί 6.500 άτομα με στόχο την κυριαρχία στο ηλεκτρονικό μέλλον των αυτοκινήτων.

Το 2020 σχεδιάζει να πουλήσει 500.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ένας από τους τρόπους με τους οποίους θα το καταφέρει είναι να συγκεντρώσει την παραγωγή μπαταριών της (που σήμερα είναι διασκορπισμένη σε διάφορους προμηθευτές) κάτω από μία στέγη. Και η στέγη αυτή θα πρέπει να είναι τεράστια, σχεδόν 1 εκατ. τ.μ. σε εμβαδό.

Ο Έλον Μασκ δεν είναι ένας συνηθισμένος διευθύνων σύμβουλος. Μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι είναι τρελός αλλά έχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ μετατροπής των ιδεών του σε πραγματικότητα. Η δεύτερη εταιρεία που ίδρυσε, το Paypal, πουλήθηκε στο eBay το 2002 έναντι 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τρία μόλις χρόνια μετά τη δημιουργία της.

??????????????????????

Η επόμενη εταιρεία, Space Exploration Technologies, γνωστή ως SpaceX, ήταν η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που μετέφερε προμήθειες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχει ήδη παραγγελίες δισεκατομμυρίων από τη NASA και άλλους φορείς. Η εταιρεία του παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, Tesla Motors, έχει δεχθεί παραγγελίες οχημάτων αυξημένες πάνω από 12 φορές στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2013.

Παράλληλα, αποκάλυψε τα σχέδια για ένα νέο μέσο μαζικής μεταφοράς για πόλεις που ονομάζεται Hyperloop. Για όλους τους παραπάνω λόγους το Fortune του απένειμε τον τίτλο του Καλύτερο Επιχειρηματία για το 2013.