Η επανάσταση του fintech είναι εδώ

Η επανάσταση του fintech είναι εδώ
Technology in the hands of businessmen

Θα αρχίσουν οι νεοσύστατες εταιρείες fintech να μοιάζουν περισσότερο με τις τράπεζες; Τί δείχνουν οι αποτιμήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

του Mark Goldberg 

Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι τράπεζες είχαν ένα μονοπώλιο στα χρήματά μας. Ως παιδί, θυμάμαι που πηγαίναμε με την οικογένειά μου στην τοπική τράπεζα όπου άρχιζε και τελείωνε ο κόσμος των χρημάτων για τους γονείς μου. Οι τράπεζες παρείχαν μια υπηρεσία που απευθυνόταν σε όλους, ανεξάρτητα από τις ανάγκες του καθενός. Η μόνη ευχέρεια επιλογής των καταναλωτών ήταν ποιο χρώμα καραμελίτσας να διαλέξουν από το γκισέ.

Τρεις δεκαετίες μετά, όμως, όλο αυτό φαντάζει σαν μια σκηνή από ένα πολύ παλιό πίνακα ζωγραφικής.

Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο καμπής στο fintech, τον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, όπου οι πρώιμοι αποδιοργανωτές αναδεικνύονται σε ηγέτες του κλάδου εξελίσσοντας τις υπηρεσίες τους, αναπτύσσοντας τα εμπορικά σήματά τους, και αυξάνοντας το μερίδιο της αγοράς.

Μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες προβλέπω ότι οι νεοσύστατες εταιρείες Fintech θα αρχίσουν να μοιάζουν περισσότερο με τις τράπεζες.

Τα τελευταία χρόνια, οι «παίκτες» της Fintech έχουν φέρει την αναστάτωση στην παραδοσιακή χρηματοπιστωτική βιομηχανία. Αυτές οι νεοσύστατες επιχειρήσεις απευθύνονταν αρχικά σε καταναλωτές, καθιστώντας ευκολότερη και πιο ευχάριστη την εκτέλεση μεμονωμένων τραπεζικών συναλλαγών, όπως η μεταφορά ή ο δανεισμός χρημάτων, η αποταμίευση, η επένδυση ή η αγοραπωλησία μετοχών.

Οι επιχειρήσεις αυτές βασίστηκαν σε μια ανώτερη εμπειρία προϊόντος για να προσελκύσουν πρώιμους χρήστες και να οικοδομήσουν στέρεες βάσεις χρηστών. Αυτός, εξάλλου, είναι ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάει συνήθως η καινοτομία, με τις επιχειρήσεις να ψηφιοποιούν τα καλύτερα και πιο ευάλωτα σκέλη μιας παραδοσιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Φέτος θα δούμε όλο και περισσότερους απ’ αυτούς τους πρώτους disruptors να επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους και να συνδέουν περισσότερες λειτουργίες με τα βασικά προϊόντα τους, συνεχίζοντας μια τάση που «απογειώθηκε» πέρυσι. Είναι λογικό, π.χ. οι υπηρεσίες δανείων να κυνηγούν την αγορά πιστωτικών καρτών.

Και αυτό το ανεκμετάλλευτο δυναμικό έχει αρχίσει να αντανακλάται σε ορισμένες από τις αποτιμήσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτών των εταιρειών.

Η Robinhood, μια από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας, ξεπέρασε σε αποτίμηση τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι λόγω των εντυπωσιακών οικονομικών μεγεθών της, αλλά και λόγω των μελλοντικών δυνατοτήτων της. Η εταιρεία διαθέτει εκατομμύρια πελάτες που λατρεύουν την εμπειρία και εμπλέκονται ενεργά, αντιπροσωπεύοντας μια τεράστια αγορά για το λανσάρισμα εκτεταμένων υπηρεσιών.

Αυτές οι εταιρείες θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο φέτος προς την κατεύθυνση ανάδειξής τους στη νέα γενιά τραπεζών. Βεβαίως, οι υπάρχοντες παίκτες δεν θα εξαφανιστούν – στην πραγματικότητα, μερικοί από τους πιο προοδευτικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς κάνουν πολλή δουλειά για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Όμως, καθώς οι παραδοσιακές τράπεζες αναμένεται να αποδιοργανωθούν περαιτέρω, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να στοιχηματίζουν ότι ακόμη και επιχειρήσεις fintech όψιμου σταδίου έχουν πολλά περιθώρια μελλοντικής ανάπτυξης.

* Ο Mark Goldberg είναι Συνεργάτης στην Index Ventures.