Οι επενδύσεις σε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων διχάζουν τη Γερμανία: Πεταμένα λεφτά ή επένδυση στο μέλλον;

Οι επενδύσεις σε μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων διχάζουν τη Γερμανία: Πεταμένα λεφτά ή επένδυση στο μέλλον;
epa06189305 A Tesla electric car parks at a charging station in Berlin, Germany, 07 September 2017. German inner-cities suffer under high air pollution caused by nitrogen oxide emissions of Diesel engines. Members of German government agree that banning Diesel cars from driving in German cities should be preferably avoided by finding technical solutions to reduce their pollutant emissions. According to information of German Federal Office for Motor Traffic (Kraftfahrtbundesamt) 34,022 electric cars were registered in Germany on 01 January 2017. German government's target is reaching one million electric cars on German roads by 2020. EPA/ALEXANDER BECHER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρώπη στην προσπάθειά της να ανταγωνιστεί την Κίνα στην κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα επενδύει υπέρογκα ποσά, κάτι που εγείρει έντονες αντιδράσεις.

του David Meyer

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στις μπαταρίες ως κλειδί για το βιομηχανικό μέλλον της χώρας. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για τη γερμανική οικονομία και τα αυτοκίνητα κινούνται ολοένα και περισσότερο με ηλεκτρική ενέργεια. Συνεπώς, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη άποψη, η Ευρώπη- και η Γερμανία ειδικότερα- πρέπει να παράγει περισσότερες ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτων.

Είναι σίγουρα μια ακμάζουσα βιομηχανία. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών μπαταριών αυτοκινήτων προβλέπεται να φτάσουν τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030.

Όμως, οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις μπαταρίες είναι σε συντριπτικό βαθμό ασιατικές. Οι περισσότερες είναι κινεζικές εταιρείες όπως η Contemporary Amperex Technology Co. Limited και η Build Your Dreams, η άνοδος των οποίων ενισχύθηκε από κρατικές επιδοτήσεις για τους κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και οι οποίες είναι πιθανό να κατέχουν το 70% της αγοράς σε μερικά χρόνια από τώρα. Υπάρχουν επίσης μεγάλοι παίκτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας όπως η Panasonic (η εταιρεία με την οποία συνεργάζονται η Tesla και η Toyota), η LG Chem και η Samsung SDI.

Η Γερμανία θέλει ένα μέρος της σχετικής δραστηριότητας για την ίδια. Τον περασμένο Νοέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα ταμείο ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ώστε γερμανικές εταιρείες να αναπτύξουν και να κατασκευάσουν κυψέλες μπαταριών. Η γερμανική «Εθνική Βιομηχανική Στρατηγική 2030», που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο, εξέφρασε την ανησυχία ότι «αν η ψηφιακή πλατφόρμα για αυτόνομη οδήγηση με Τεχνητή Νοημοσύνη προέλθει από τις ΗΠΑ και η μπαταρία για τα αυτοκίνητα του μέλλοντος από την Ασία, τότε η Γερμανία και η Ευρώπη θα χάσουν πάνω από το 50% της αξίας που προστίθεται στον χώρο». Η λύση; Κρατική βοήθεια για την παραγωγή κυψελών μπαταριών.

Δεν είναι όμως όλοι πεπεισμένοι ότι αυτή η προσέγγιση έχει νόημα. «Καίει τα χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε ο Ferdinand Dudenhöffer, καθηγητής οικονομικών της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσσεν. «Είναι χαζό. Είναι τρελό αυτό που κάνει το υπουργείο οικονομικών μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Dudenhöffer, η κυβέρνηση ψάχνει για αξία σε λάθος μέρος, καθώς τα χρήματα στην πραγματικότητα βρίσκονται στα βασικά στοιχεία της μπαταρίας: στις καθόδους και τις ανόδους. «Η αξία παραγωγής της κυψέλης είναι περίπου 15%. Ένα 60% βρίσκεται μόνο στα υλικά της καθόδου, ενώ ένα 20% είναι τα υλικά των ανόδων», τόνισε. «Η αξία δεν υπάρχει στη διαδικασία κατασκευής στην οποία θέλουν να ξοδέψουν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Η αξία είναι στα υλικά».