Οι επενδυτές τιμωρούν τη Walmart επειδή αύξησε τους μισθούς των εργαζομένων της

Οι επενδυτές τιμωρούν τη Walmart επειδή αύξησε τους μισθούς των εργαζομένων της
epa06546621 (FILE) - A shopper walks into a Walmart store in Marietta, Georgia, USA, 22 November 2016 (re-issued 20 February 2018). Walmart, one of the world's largest retailers, on 20 February 2018 released their 4th quarter and full year 2017 resuts, saying their total revenue in 4th quarter 2017 stood at 136.3 billion USD, an increase of 5.3 billion USD, or 4.1 per cent. At the same time, net sales at Walmart International stood at 33.1 billion USD, an increase of 6.7 per cent. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αγορά έχει τη δική της λογική και μπορεί να υπάρχουν άλλα πράγματα στην ανακοίνωση κερδών της εταιρείας που δεν άρεσαν στους επενδυτές.

του Alan Murray

Η Walmart ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις απολαβές 425.000 εργαζομένων της και οι επενδυτές πίεσαν προς τα κάτω την τιμή της μετοχής της κατά πάνω από 6%.

Η αγορά έχει τη δική της λογική και μπορεί να υπάρχουν άλλα πράγματα στην ανακοίνωση κερδών της εταιρείας που δεν άρεσαν στους επενδυτές. Όμως, η αύξηση των μισθών μάλλον ήταν η κύρια εξέλιξη.

Εξάλλου, αξίζει να θυμόμαστε ότι Η αγορά έχει τη δική της λογική και μπορεί να υπάρχουν άλλα πράγματα στην ανακοίνωση κερδών της εταιρείας που δεν άρεσαν στους επενδυτές.όταν η εταιρεία ανακοίνωσε μια μεγάλη αύξηση στους μισθούς των υπαλλήλων της το 2015, οι μετοχές έπεσαν κατά 10% – η μεγαλύτερη μείωση τιμής της μετοχής σε ημερήσια βάση που υπήρξε ποτέ στην ιστορία της εταιρείας.

Ο ιδρυτής της Walmart, Sam Walton, πλήρωνε ως γνωστόν τη χαμηλότερη τιμή που διατίθετο στην αγορά για οτιδήποτε – συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας. Ο τωρινός CEO, Douglas McMillon, έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι μια απόδειξη του καπιταλισμού των ενδιαφερομένων μερών που ο ίδιος προωθεί ως πρόεδρος του Business Roundtable.

Και ο ίδιος πιστεύει ότι η αύξηση των μισθών είναι μια επένδυση που θα αποδώσει μακροπρόθεσμα για την εταιρεία, ακόμα κι αν οι επενδυτές την απορρίπτουν βραχυπρόθεσμα.

«Ολοκληρώσαμε ένα ισχυρό έτος και ένα ισχυρό 4ο τρίμηνο χάρη στους καταπληκτικούς συνεργάτες μας» είπε ο McMillon. «Έβαλαν τα δυνατά τους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες και τα μέλη μας ιδιαίτερα καλά εν μέσω της πανδημίας». Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής της εταιρείας «τροφοδότησαν την εμπειρία των πελατών».

Υπάρχει φυσικά και το πολιτικό πλαίσιο. Ο πρόεδρος Biden προτείνει έναν εθνικό κατώτατο μισθό 15 δολαρίων την ώρα. Η κίνηση του McMillon αφήνει κάποιους εργαζόμενους της Walmart στα 13 δολάρια – τα 15 δολάρια ήταν ένας «μέσος όρος».

Ο McMillon αντιτίθεται στη θέσπιση κατώτατου ωρομίσθιου 15 δολαρίων, ισχυριζόμενος ότι το ποσό θα πρέπει να ποικίλλει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην τοπική αγορά.

Άλλες εταιρείες όπως η Target και η Amazon έχουν ήδη αυξήσει το κατώτατο ωρομίσθιο στα 15 δολάρια.

Πηγή: fortune.com