Η «επιδρομή» των Κινέζων εκατομμυριούχων

Η «επιδρομή» των Κινέζων εκατομμυριούχων

Ήρθε η ώρα της φυγής από το Πεκίνο και τη Σανγκάη.

Της Anna Pettroff 

«Κάντε χώρο στις νέες αναπτυσσόμενες πόλεις της Κίνας  για τους διαρκώς αυξανόμενους εκατομμυριούχους που καταφθάνουν». Αυτό θα μπορούσε να ήταν το μήνυμα για δεκάδες πόλεις της Κίνας που βλέπουν ότι ο πληθυσμός τους αυξάνεται από «επιδρομές πλουσίων».

Ποιος έχει ξανακούσει για την Τσονγκίνγκ ή το Χανγκζού; Μία νέα έρευνα του WealthInsight δείχνει ότι ο πληθυσμός της πόλης Τσονγκίνγκ αποκτά συνεχώς νέους εκατομμυριούχους από το 2007 ως και το 2012. Ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 80% μέσα σε πέντε χρόνια. Η πόλη σήμερα «καμαρώνει» για τους 96 κατοίκους της με τα περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Η Τσενγκντού και η Φουζού είδαν τους δικούς τους εκατομμυριούχους να αυξάνονται την ίδια περίοδο κατά 60%, με 120 και 67 πολυεκατομμυριούχους αντίστοιχα.

Στα τέλη του 2012 το Χονγκ Κονγκ είχε 2.560 πολυεκατομμυριούχους, καθιστώντας το την πόλη με τους περισσότερους υπερ-πλουσίους. Παρόλα αυτά, ο πληθυσμός τους τα πέντε τελευταία χρόνια αυξήθηκε μόλις κατά 16%.

Το WealthInsight σημειώνει πως δεν υπάρχει καμία από τις γνωστές κινέζικες μεγαλουπόλεις ανάμεσα στις 10 πιο ανεπτυγμένες πόλεις πολυεκατομμυριούχων. Στοιχείο που καταδεικνύει τη διαρκή ροή του κεφαλαίου μακριά από τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα.

«Ιδιωτικές τράπεζες και εταιρίες ειδών πολυτελείας πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πολύ σοβαρά την προοπτική να εξαπλωθούν σε μικρότερες πόλεις όπως το Χανγκζού και το Γουχάν», συμπληρώνει η ίδια έρευνα.

Διαβάστε ακόμη: Οι Κινέζοι γίνονται Έλληνες!