Η επιστροφή της Nokia με πάμφθηνα, «χαζά» κινητά

Η επιστροφή της Nokia με πάμφθηνα, «χαζά» κινητά

Η φινλανδική εταιρεία κάνει ρελάνς στην αγορά κινητών.

Η άλλοτε κραταιά Nokia έχασε εδώ και σχεδόν μια δεκαετία τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές κινητών στον κόσμο. Όμως δεν το βάζει κάτω.

Foxconn και HMD Global, μια startup που δημιουργήθηκε από πρώην στελέχη της Nokia, πλήρωσαν τον περασμένο Μάιο 350 εκατ. δολάρια στη Microsoft για τις υποδομές κατασκευής τηλεφώνων, ενώ προχώρησαν και σε συμφωνία με τη Nokia για να χρησιμοποιήσουν το όνομά της.

Τώρα, η HMD αποκάλυψε τα δύο πρώτα της κινητά τηλέφωνα.

Το Nokia 150 και Nokia 150 dual SIM θα κοστίζουν 26 δολάρια και θα κυκλοφορήσουν σε Μέση Ανατολή, Ινδία, Ασία-Ειρηνικό, Αφρική και Ευρώπη στις αρχές του επόμενου έτους. Πρόκειται για αμιγώς πλαστικά κινητά με έγχρωμη οθόνη 2,4 ιντσών, κλασσικό πληκτρολόγιο και δύο χρώματα: άσπρο και μαύρο.

Δεν συνδέονται στο ίντερνετ, δεν τρέχουν εφαρμογές, αλλά έχουν ραδιόφωνο FM, μπαταρία που αντέχει 22 συνεχόμενες ώρες ομιλίας και μπορεί να κρατήσει ως και 31 μέρες χωρίς φόρτιση.

Προφανώς, τα συγκεκριμένα κινητά απευθύνονται σε καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν τα χρήματα για ένα smartphone, ούτε και για ακριβά προγράμματα κινητής τηλεφωνίας με δεδομένα ίντερνετ. Πρόκειται για πολύ απλά μοντέλα, τα οποία όμως μπορεί παράλληλα να θεωρηθούν εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί επειγόντως ένα τηλέφωνο όταν το smartphone του μείνει από μπαταρία.

Οι πωλήσεις των λεγόμενων «λειτουργικών τηλεφώνων» υποχωρούν διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Μόνο για φέτος, αναμένεται να πέσουν κατά 2%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner.

Η Nokia αποτελούσε από το 1998 τη μεγαλύτερη εταιρεία σε πωλήσεις κινητών στον κόσμο. Αυτό κράτησε ως την εμφάνιση του iPhone και των έξυπνων κινητών της Samsung, τα οποία μετέτρεψαν την κυρίαρχη Nokia σε μια εταιρεία που δεν είχε πλέον κανένα από τα χαρακτηριστικά του παρελθόντος, αφήνοντας τη βιομηχανία το 2014 και περιοριζόμενη στην πώληση των κινητών του δικού της brand, Lumnia. Η εταιρεία έχει πλέον επικεντρωθεί στην πώληση υλικού και εξαρτημάτων τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Πάντως, όπως γνωστοποίησε η HMD, στα σχέδιά της είναι να παρουσιάσει στο μέλλον κι ένα κινητό με λογισμικό Android. Μήπως, τελικά, η επιστροφή της Nokia καταφέρει κάτι καλύτερο μετά από σχεδόν 10 χρόνια;