Η επιστροφή του Ελ Νίνιο φέρνει θερμοκρασίες-ρεκόρ για το 2023

Η επιστροφή του Ελ Νίνιο φέρνει θερμοκρασίες-ρεκόρ για το 2023
View of the Los Laureles reservoir which supplies drinkable water to Tegucigalpa, on August 17, 2019. - Honduras National Aqueduct and Sewer Service (SANAA), is rationing water supply because of the reservoir low level due to El Nino phenomenon, which caused low rainfall and droughts in the region. (Photo by ORLANDO SIERRA / AFP) Photo: AFP
Το πιο θερμό έτος στον κόσμο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ήταν το 2016, το οποίο συνέπεσε με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο.

Το 2023 ή το 2024 ο κόσμος θα μπορούσε να σπάσει ένα νέο ρεκόρ μέσης θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αναμενόμενης επιστροφής του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο, λένε οι επιστήμονες του κλίματος.

Τα κλιματικά μοντέλα υποδεικνύουν ότι μετά από τρία χρόνια του καιρικού φαινομένου Λα Νίνια στον Ειρηνικό Ωκεανό, το οποίο γενικά μειώνει ελαφρώς τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, ο κόσμος θα βιώσει την επιστροφή του Ελ Νίνιο, του θερμότερου αντίστοιχου φαινομένου, αργότερα φέτος.

Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του ισημερινού επιβραδύνονται και το θερμό νερό ωθείται ανατολικά, δημιουργώντας θερμότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών.

«Το Ελ Νίνιο συνδέεται συνήθως με θερμοκρασίες-ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αν αυτό θα συμβεί το 2023 ή το 2024 δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά είναι, νομίζω, πιο πιθανό από το να μην συμβεί καθόλου», δήλωσε στο Reuters ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρ. Ένωσης. Τα κλιματικά μοντέλα υποδηλώνουν την επιστροφή του Ελ Νίνιο στα τέλη του υποαρκτικού καλοκαιριού και την πιθανότητα ανάπτυξης ενός ισχυρού Ελ Νίνιο προς το τέλος του έτους, δήλωσε ο Μπουοντέμπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο θερμό έτος στον κόσμο που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής ήταν το 2016, το οποίο συνέπεσε με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο – αν και η κλιματική αλλαγή έχει τροφοδοτήσει τις ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και σε χρονιές όπου το φαινόμενο απουσιάζει. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα οκτώ θερμότερα που έχουν καταγραφεί στον κόσμο – γεγονός που αντανακλά τη μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας που οφείλεται στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Οι επιστήμονες του Copernicus δημοσίευσαν πρόσφατα μια έκθεση αξιολόγησης των ακραίων κλιματικών φαινομένων που βίωσε ο κόσμος πέρυσι, το πέμπτο θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ. Η Ευρώπη βίωσε το 2022 το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ οι ακραίες βροχοπτώσεις που προέκυψαν από την κλιματική αλλαγή προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τον Φεβρουάριο τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων της Ανταρκτικής έφτασαν σε χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη είναι σήμερα κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη απ’ ό,τι στην προβιομηχανική εποχή, σημειώνει η υπηρεσία Copernicus.

Όπως εύστοχα παρατηρεί το Reuters, παρά τη δέσμευση των περισσότερων από τους σημαντικότερους ρυπαντές του κόσμου να μηδενίσουν τελικά τις καθαρές εκπομπές τους, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 συνέχισαν να αυξάνονται πέρυσι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: