Η επιστροφή του Πούτιν: Γιατί οι Ρώσοι μιλούν για «θαύμα»

Η επιστροφή του Πούτιν: Γιατί οι Ρώσοι μιλούν για «θαύμα»

Σε τρεις μήνες το ρούβλι έχει κερδίσει 20% σε σχέση με το δολάριο και 30% σε σχέση με το ευρώ. Αλλά οι δυσκολίες παραμένουν.

Το ρούβλι κατέρρευσε πέρυσι, καθώς η ρωσική οικονομία άρχισε να δείχνει σοβαρές ρωγμές.Η Ρωσία επλήγη σκληρά από το διπλό χτύπημα της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων που της επιβλήθηκαν για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια έξι φορές εντός του 2014, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το ρούβλι . Το νόμισμα, όμως, συνέχισε να υποχωρεί καταγράφοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Το κεντρικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας έκανε ό, τι μπορούσε για να σταματήσει την εξέλιξη αυτή, ξοδεύοντας περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα.

Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για το ρούβλι πλέον. Παρά το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,5 % -5 % το 2015 , οι επενδυτές είναι όλο και πιο σίγουροι για το ρούβλι . Ο κύριος παράγοντας είναι η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης . Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό πως το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε κατά 3% την Παρασκευή.