Η επίθεση Στουρνάρα στον Βαρουφάκη για το κόστος της «γενναίας διαπραγμάτευσης»

Η επίθεση Στουρνάρα στον Βαρουφάκη για το κόστος της «γενναίας διαπραγμάτευσης»
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης (Δ) συνομιλεί με τον Διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα (Α) κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος, Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στο στόχαστρο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ο πρώην στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Νίκος Θεοχαράκης.

Βολές εναντίον της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της “σκληρής” διαπραγμάτευσης εξαπέλυσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Σε ομιλία του σε κλειστή εκδήλωση του LSE στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής και δεξί χέρι του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος νωρίτερα τον κατηγόρησε για “κομματικοποιημένη πολιτική”, κατηγορώντας τον ότι η αποκαλούμενη “σκληρή διαπραγμάτευση” κόστισε στη χώρα 86 δισ. ευρώ και έφερε το τρίτο Μνημόνιο και τα capital controls.

Ο Γιάννης Στουρνάρας κατηγόρησε τον Νίκο Θεοχαράκη ότι “δεν μπόρεσε να παραδεχθεί ότι οι «γενναίες διαπραγματεύσεις» που διεξήγαγε μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή του ονόματος από τρόικα σε θεσμούς, και μετακίνησε την τρόικα από τα υπουργεία στο Χίλτον είχαν επίσης ένα κόστος. Αν υποθέσουμε ότι αυτό που περιέγραψε ήταν τα οφέλη, το κόστος βεβαίως ανήλθε σε 86 δισ. ευρώ: Αυτό ήταν το τρίτο μνημόνιο και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν μετά από εκροές καταθέσεων ύψους 45 δισ. ευρώ. Και αυτοί οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων επιβλήθηκαν για να διαφυλάξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα υστέρα από τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» του κ. Θεοχαράκη και του κ. Βαρουφάκη. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά είχα την υποχρέωση να πω τα πράγματα με το όνομά τους”, συμπλήρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, «οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις των διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ κατά την περίοδο της κρίσης μας άφησαν μια πολύτιμη παρακαταθήκη: η ανάλυση των γεγονότων, η τεχνογνωσία και οι ακριβείς προβλέψεις είναι απολύτως αναγκαίες και δεν μπορούν να υποκατασταθούν από την πολιτική βούληση», αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Ευελπιστώ ότι αυτό το παράδειγμα δεν θα ξεχαστεί και ότι οι κυβερνήσεις στο μέλλον θα διακρίνουν πιο καθαρά την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα της ανεξάρτητης, εξωτερικής γνώσης και τεχνογνωσίας», συμπλήρωσε.