Η επιτυχία του 10ετούς στην πορεία για την επενδυτική βαθμίδα

Η επιτυχία του 10ετούς στην πορεία για την επενδυτική βαθμίδα
The EU members disagree about Eurobonds because of the corona crisis | usage worldwide (Photo by Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τα ορόσημα και η κρίσιμη βαθμολογία της S&P τον Απρίλιο - Οι προσδοκίες για κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Την σταθερή πορεία της Ελλάδας προς την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας -καλλιεργώντας προσδοκίες ενόψει των κρίσιμων αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους– επιβεβαίωσε η επιτυχής έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου.

Η διατήρηση θέσεων αγοράς στα ελληνικά ομόλογα αποτελεί πρόταση στις εκθέσεις αναλυτών το τελευταίο διάστημα. Βασίζεται τόσο στις υψηλές αποδόσεις όσο και στην προεξόφληση των ξένων επενδυτών ότι η χώρα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συγκέντρωσε 3,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 15 Ιουνίου 2033. Οι συνολικές προσφορές έφθασαν τα 21,9 δισ. ευρώ, υποδηλώνοντας δείκτη κάλυψης 6,3 φορές, με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,27%.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό το ισχυρό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές στην εκτίμηση ότι επίκειται περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συνέχισε και το 2022 να υπεραποδίδει σε επίπεδο ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικά, ενώ το 2023 προβλέπεται ανάπτυξη λίγο κάτω από το 2%. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σε τροχιά μείωσης και ο λόγος δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες εντός τριετίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. από το 2019, με μείωση κάτω από το 160% του ΑΕΠ το 2023.

Τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική οικονομία έχει λάβει 11 αναβαθμίσεις, όπως έχει επισημάνει ο κ. Σταϊκούρας, που επανέλαβε από το Νταβός τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει αναπτύξει η χώρα ως επενδυτικός προορισμός.

Ενόψει των κρίσιμων ορόσημων, στις 27 Ιανουαρίου και στις 21 Απριλίου, που αναμένονται οι εκθέσεις αξιολόγησης των δύο μεγάλων οίκων, Fitch και Standard & Poor’s αντίστοιχα, καλλιεργούνται προσδοκίες για κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ακόμη και πριν τις εκλογές. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να ευνοείται από την ανθεκτικότητα της οικονομίας και από τις καλύτερες των αναμενόμενων εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, με την «κατάρρευση» των τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch, με βάση την τελευταία της αξιολόγηση, πέρυσι τον Ιανουάριο, τοποθετεί την Ελλάδα στη βαθμίδα ΒΒ, δηλαδή δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η S&P έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα στην βαθμίδα ΒΒ+ από πέρυσι τον Απρίλιο. Η Moody’s αναβάθμισε τελευταία φορά την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020 στην βαθμίδα Ba3 και διατηρεί έκτοτε την αξιολόγησή της τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική ενώ ο οίκος DBRS έχει τοποθετήσει τον πήχη στο ΒB high από τον Μάρτιο του 2022.

Καθώς η ελληνική οικονομία απέχει μια βαθμίδα από την επενδυτική, με βάση το μοντέλο S&P και DBRS, θεωρείται κρίσιμη η αξιολόγηση της S&P τον Απρίλιο. Είναι σημαντικό να γίνει μια πρώτη κίνηση καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: