Η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου παρήλθε- Πού οφείλονται οι αυξήσεις-φωτιά

Η εποχή του φθηνού φυσικού αερίου παρήλθε- Πού οφείλονται οι αυξήσεις-φωτιά
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες αλλά και την αύξηση της ζήτησης ενόψει του χειμώνα, αυξάνοντας τους φόβους για σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη βιομηχανία. 

Ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία μόνο την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε αύξηση 7%, δηλαδή πάνω από 1,65 £ ανά θερμίδα – αύξηση +70% από τις αρχές Αυγούστου. Φυσικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα ενεργειακή κρίσης.

Τι ήταν, όμως, αυτό που προκάλεσε την κρίση στο φυσικό αέριο και πώς θα επηρεάσει τα νοικοκυριά; Τι προκαλεί τους φόβους της προσφοράς; Ο παρατεταμένος χειμώνας εξάντλησε τα αποθέματα, ενώ η αποκατάστασή τους δεν επήλθε το καλοκαίρι, διότι η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες, σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκρίνουν την έναρξη λειτουργίας του εξαιρετικά αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Σημειώνεται πως στην ενεργειακή κρίση συμβάλλει η απόφαση των κρατών της Ευρώπης να καταργήσουν τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που χρησιμοποιούν λιγνίτη. Πλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο και τμήματα της ηπειρωτικής Ευρώπης εξαρτώνται περισσότερο από τις ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ο καιρός τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειώσει τη συμβολή της αιολικής ενέργειας στο δίκτυο, οπότε χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο.  

«Η έκθεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις τιμές του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί» δήλωσε ο James Huckstepp της S&P Global Platts Analytics. 

Ποιος πληρώνει το λογαριασμό; Όλοι, τελικά. Αλλά οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου δεν είναι πάντα τόσο άμεσα εμφανείς στους καταναλωτές όσο η αύξηση των τιμών του πετρελαίου. 

Οι μεγάλες βιομηχανίες θα βιώσουν υψηλότερο κόστος ενέργειας γρήγορα, αν και πολλοί θα έχουν αντισταθμίσει την αναμενόμενη κατανάλωσή τους εκ των προτέρων για να κλειδώσουν τις τιμές. 

Πολλά νοικοκυριά θα προστατευτούν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η ρυθμιστική αρχή Ofgem έχει ήδη αυξήσει το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμών τον Αύγουστο κατά περισσότερο από 12% για να αντισταθμίσει τις πιέσεις στις τιμές χονδρικής.  

Εάν οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα ή υψηλότερες από ό, τι σήμερα καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα, η Ofgem δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αυξήσει ξανά το ανώτατο όριο τιμών στους λογαριασμούς. Στην Ισπανία, όπου περισσότερα νοικοκυριά εκτίθενται σε μεταβλητούς και όχι σταθερούς δασμούς, η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδια για την αφαίρεση «πλεονάζοντων κερδών» περίπου 3 δισ. ευρώ από επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.