Η εταιρεία που μύησε την Κύπρο στην ανακύκλωση

Η εταιρεία που μύησε την Κύπρο στην ανακύκλωση

Η Green dot ξεχώρισε στα φετινά European Business Awards λαμβάνοντας το βραβείο Περιβαλλοντικής και Εταιρικής Αειφορίας.

Ήταν μεταξύ των δύο Κυπριακών εταιριών που απέσπασαν τον τιμητικό τίτλο «Ruban d’ Honneur» και διεκδίκησαν το βραβείο της καλύτερης επιχείρησης της Ευρώπης στα European Business Awards 2014-2015. Ο λόγος για την Green Dot, η οποία μπορεί να μην έφυγε από τον τελικό του Λονδίνου νικήτρια, έλαβε ωστόσο το βραβείο Περιβαλλοντικής και Εταιρικής Αειφορίας, διάκριση η οποία ήρθε σε συνέχεια της διεθνούς αναγνώρισης για τον Οργανισμό το 2013, στα European Enterprise Promotion Awards της Ε.Ε., όπου συμπεριελήφθη στην τελική δυάδα του διαγωνισμού στην κατηγορία “Supporting the development of Green Markets and Resource Efficiency”.

«Πιστεύω ότι η διάκριση μας στα ΕΒΑ είναι απότοκο των αποτελεσμάτων της δουλειάς μας σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και του γεγονότος ότι η δουλειά μας αλλάζει την Κύπρο. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ποικιλόμορφες δράσεις που αναπτύσσουμε για την ευαισθητοποίηση του κοινού και αυτές οι δράσεις μας ξεχωρίζουν από άλλους οργανισμούς. Από το διαγωνισμό στον οποίο διακριθήκαμε, η πιο μεγάλη μας ικανοποίηση είναι η αναγνώριση μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ τόσο πολλών και σημαντικών υποψηφίων» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Γενικός Διευθυντής της Green Dot Cyprus, Κυριάκος Παρπούνας.

Η Green Dot Cyprus είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην Κύπρο και ειδικά της πρόνοιας για Ευθύνη του Παραγωγού. Δημιουργήθηκε από τη βιομηχανία και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και αποτελεί μη κερδοσκοπικό Οργανισμό που διαχειρίζεται το πρώτο συλλογικό σύστημα διαχείρισης συσκευασιών στην Κύπρο. Όπως τονίζει ο κ. Παρπούνας, η εταιρεία εκπροσωπεί συλλογικά επιχειρήσεις που τοποθετούν συσκευασίες στην κυπριακή αγορά και αναλαμβάνει εκ μέρους τους την υποχρέωση ανάκτησης και ανακύκλωσης των συσκευασιών τους. «Σήμερα εκπροσωπούμε 950 εταιρείες και διαχειριζόμαστε οργανωμένα προγράμματα ανακύκλωσης που καλύπτουν το 85% του πληθυσμού στην Κύπρο. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του Οργανισμού αποτελεί η επικοινωνία για ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον».

Οι δραστηριότητες της green dot περιορίζονται όμως μόνο στην κυπριακή αγορά αφού η δημιουργία τέτοιου είδους οργανισμών αφορά αποκλειστικά τις ανάγκες εθνικών αγορών. Σημειώνεται πως πέρα από το Σύστημα διαχείρισης των συσκευασιών, διαχειρίζεται από το 2008, ένα σύστημα για τη διαχείριση οικιακού τύπου μπαταριών (ΑΦΗΣ) και ένα σύστημα για τη διαχείριση Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Ηλεκτροκύκλωση).

Τι περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για μια εταιρεία όπως η Green dot; Έχουν αποκτήσει οι Κύπριοι περιβαλλοντική συνείδηση και ποια είναι η στάση τους απέναντι στο θέμα ανακύκλωση; Σύμφωνα με τον κ. Παρπούνα οι Κύπριοι αποκτούν σταδιακά αυξημένη ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά θέματα και βελτιώνουν τις συνήθειες τους συμμετέχοντας στην ανακύκλωση, αποφεύγοντας την ίδια ώρα άλλες επιβλαβείς για το περιβάλλον συνήθειες. «Είναι μεγάλη η κοινωνική αλλαγή που απαιτείται για να μπορούμε να μιλήσουμε για απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης από μια κοινωνία και είναι πολλά τα θεσμικά εργαλεία που απαιτούνται για να φτάσουμε σε ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο στόχο. Το γεγονός όμως ότι μόνο με την επικοινωνία η κοινωνία ανταποκρίνεται αισθητά και το 50% και πλέον των Κυπρίων ανακυκλώνει, είναι μια πολύ ενθαρρυντική εξέλιξη που δημιουργεί θετικότατες προϋποθέσεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον».

Οι επενδύσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων επεξεργασίας απορριμμάτων σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ είναι ένας τομέας που παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια κέρδους, καθώς πρόκειται για μια «παρθένα» αγορά που ούτε η Κύπρος, ούτε όμως και η Ελλάδα έχουν ασχοληθεί ενεργά με το θέμα. «Για εταιρείες που ασχολούνται με τη διαχείριση αποβλήτων στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο υπάρχουν όντως ευκαιρίες σε γειτονικές χώρες. Ιδιαίτερα, σημαντικές ευκαιρίες υπάρχουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου αναπτύσσεται σταδιακά η θέληση αρκετών κρατών της περιοχής να βάλουν τα περιβαλλοντικά τους θέματα σε μια πιο υγιή κατάσταση, αντιγράφοντας πολλές φορές τις ευρωπαϊκές πρακτικές».

Όσο για το κόστος που απαιτείται για την κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, εξαρτάται από το είδος των υλικών που θα διαχειρίζεται μια τέτοια μονάδα, το είδος της διαχείρισης, τις ποσότητες των υλικών και το ζητούμενο ως προς το τελικό προϊόν. «Συνήθως για εγκαταστάσεις ολοκληρωμένης διαχείρισης μιλάμε για μερικές δεκάδες εκατομμύρια, όμως ανάλογα με το είδος της διαχείρισης μπορεί να προκύπτουν και σημαντικά έσοδα. Μια παραγωγική διαχείριση για παράδειγμα με ανάκτηση ενέργειας από τα απορρίμματα, μπορεί να έχει απόσβεση σε μια δεκαετία. Εκείνο που έχει όμως σημασία είναι και οι νομικές μας υποχρεώσεις ως κράτη μέλη της Ε.Ε. και η νομοθεσία και οι πρακτικές της Ε.Ε. οι οποίες δίνουν κατεύθυνση όχι προς τα μεγάλα έργα με τεράστιες επενδύσεις, αλλά στην εμπλοκή του κοινού με διαλογή στην πηγή, στη μείωση των απορριμμάτων, στην αξιοποίηση των όποιων υφιστάμενων υποδομών και στην παροχή λύσεων από μικρές τοπικές μονάδες».

Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, τα στοιχεία δείχνουν πως η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας ομαλοποιείται και πως θα καταγράψει φέτος, έπειτα από το κούρεμα των καταθέσεων και το κλείσιμο μιας εκ των δύο μεγάλων τραπεζών το 2013, ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση της ανεργίας. Ο κ. Παρπούνας παραδέχεται πως μολονότι έχει ξεπεραστεί το μεγάλο σοκ εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά διαρθρωτικά προβλήματα. «Το τραπεζικό σύστημα, αν και έχει ανακεφαλαιοποιηθεί, ταλανίζεται από τα ψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, πολλά εκ των οποίων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν αν δεν επανέλθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το ζητούμενο δε της ανάπτυξης δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί αν δεν λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα με δυναμική παροχή ρευστότητας στην αγορά για να κινηθούν τομείς που έχουν αδρανοποιηθεί. Σε αυτή τη φάση έχουμε τη μετάβαση από ένα πολύ φιλελεύθερο σύστημα παροχής ρευστότητας (μέχρι το 2013) που οδήγησε στη φούσκα, σε ένα υπερσυντηρητικό σύστημα παροχής ρευστότητας το οποίο δε μπορεί να οδηγήσει εύκολα και γρήγορα σε επαναδραστηριοποίηση των τομέων που αδρανούν».

Ο ίδιος προτείνει μάλιστα τη δημιουργία ενός νέου δυναμικού μηχανισμού παροχής ρευστότητας, μακριά από τις υπερβολές του παρελθόντος, αλλά με ένα ανανεωμένο επιχειρηματικό προσανατολισμό που θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη, αποδεχόμενο ένα λογικό επιχειρηματικό ρίσκο.

Προτεραιότητα της διοίκησης της Green dot είναι να συνεχίσει την προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών της και της βελτιστοποίησης της απόδοσης της σε κάθε δραστηριότητα της. Το 2014 παρά τις δυσκολίες στην κυπριακή οικονομία έκλεισε θετικά με βελτιωμένα πλεονάσματα. «Κύριο μέλημα μας είναι η διαχείρισης της ρευστότητας μας αλλά και η θωράκιση, στο μέτρο του δυνατού, του οργανισμού από τα προβλήματα ρευστότητας μερικών εκ των συνεργατών μας. Γίνονται συντονισμένες προσπάθειες ώστε και το 2015 να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις και να παραμείνουμε σε υγιή οικονομική κατάσταση».