Η εταιρεία που θέλει να ταξιδέψει τα ευρωπαϊκά τρένα στις ΗΠΑ

Η εταιρεία που θέλει να ταξιδέψει τα ευρωπαϊκά τρένα στις ΗΠΑ

Πολλοί Αμερικανοί λαχταρούν εδώ και χρόνια γρήγορα, μοντέρνα και οικονομικά τρένα, σαν αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη. Σύντομα μπορεί η επιθυμία τους να πραγματοποιηθεί.

Μια τσέχικη εταιρεία, η LEO Express, σχεδιάζει να φέρει ιδιωτικά χρηματοδοτούμενα τρένα ευρωπαϊκού στυλ σε επιλεγμένες αγορές στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2017 και μετά.

Η εταιρεία εξυπηρετεί την κεντρική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πλέον, ανταγωνίζεται τους κρατικούς σιδηροδρόμους, εξυπηρετώντας 30 πόλεις στην Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Ο διευθύνων σύμβουλος Λέος Νοβότνι λέει ότι η σιδηροδρομική αγορά των ΗΠΑ – που κυριαρχείται από την κρατικά επιδοτούμενη Amtrak – είναι ώριμη για μια τέτοια καινοτομία.

«Με τις αεροπορικές εταιρείες και τα ταξί να έχουν ήδη ‘διαταραχθεί’, έχει έρθει ξεκάθαρα πλέον η σειρά των σιδηροδρόμων», λέει ο 30χρονος Νοβότνι. «Οι σιδηρόδρομοι στις ΗΠΑ είναι ακόμα πιο αναποτελεσματικοί από τους ευρωπαϊκούς».

Ο ίδιος προσθέτει ότι η εταιρεία σκέφτεται αρκετές διαδρομές για τη σύνδεση πόλεων στις περιοχές της Νέας Υόρκης, του Σικάγου και του Σαν Φρανσίσκο, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το σχέδιο είναι τα τρένα να κινούνται πάνω στις υπάρχουσες σιδηροτροχιές που ανήκουν τόσο στην Amtrak όσο και σε και ιδιωτικές εταιρείες μεταφορών – για τις οποίες η LEO θα καταβάλλει ένα τέλος. Ο Νοβότνι είπε ότι είχε ανεπίσημες συζητήσεις με την Amtrak, και ότι πολλές εταιρείες μεταφορών ενδιαφέρονται επίσης.

Τα βαγόνια των τρένων περιέχουν όλα όσα θα ήθελε κανείς, με «ατμοσφαιρικό φωτισμό, χαλαρωτική μουσική, εργονομικά καθίσματα, δωρεάν Wi-Fi, εξαιρετικό καφέ και νόστιμο φαγητό», τονίζει ο Νοβότνι.

Κλειδί για το σχέδιό του για ένα ταχύτερο και φθηνότερο σιδηροδρομικό ταξίδι είναι η ικανότητα χρήσης ελαφρύτερων τρένων κατασκευασμένων από αλουμίνιο – τα οποία καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και φθείρουν πολύ λιγότερο τις σιδηροτροχιές. Αυτά τα ελαφρύτερα τρένα – που είναι διαδεδομένα στην Ευρώπη – είχαν ουσιαστικά απαγορευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω ανησυχιών σε περίπτωση σύγκρουσής τους με μια εμπορική αμαξοστοιχία.

Αλλά οι κανόνες αυτοί φαίνεται ότι χαλαρώνουν, και ο Νοβότνι είπε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει τα τρένα που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Σιδηροδρόμων δεν απάντησε στο αίτημά μας για ένα σχόλιο.

Αυτό είναι σίγουρα ένα φιλόδοξο σχέδιο, αλλά ο Νοβότνι έχει γνωρίσει επιτυχία στην Ευρώπη. Ο ίδιος τονίζει ότι η LEO Express μεταφέρει πάνω από 4.000 άτομα την ημέρα, απασχολεί 170 άτομα, και έχει συγκεντρώσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Credit Suisse.

Την ίδια στιγμή, στον κλάδο των υποδομών μεταφορών στις ΗΠΑ παρατηρείται ένα κύμα ιδιωτικών επενδύσεων. Οι συνεργασίες μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων και πολιτειακών κυβερνήσεων βρίσκονται σε άνοδο, και οι ιδιωτικές εταιρείες εξετάζουν επίσης την ιδέα της κατασκευής σιδηροδρομικών δικτύων υψηλής ταχύτητας στο Τέξας, τη Φλόριντα και τις βορειοανατολικές Πολιτείες.

Οι ιδιωτικοί φορείς υπεραστικών λεωφορείων επίσης γνωρίζουν μια ραγδαία επιχειρηματική ανάπτυξη, ωθούμενοι από τη διόγκωση της ζωής στις πόλεις και από την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας που επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται ενώ κινούνται.

Ο Νοβότνι θα ποντάρει στις δύο αυτές τάσεις, στην προσπάθειά του να πείσει τους Αμερικανούς να …πάρουν το τρένο.