Οι εταιρείες πρέπει να δώσουν έμφαση στις δεξιότητες και όχι στα πτυχία, λέει η πρόεδρος της IBM, Ginni Rometty

Οι εταιρείες πρέπει να δώσουν έμφαση στις δεξιότητες και όχι στα πτυχία, λέει η πρόεδρος της IBM, Ginni Rometty
epa07834969 IBM CEO Ginni Rometty attends the IAA Conference during the second press preview day of the International Motor Show IAA in Frankfurt, Germany, 11 September 2019. The 2019 International Motor Show Germany IAA 2019, which this year promotes itself under the motto 'Driving tomorrow', takes place in Frankfurt am Main from 12 to 22 September 2019. The IAA 2019 will also feature numerous world premieres, and has a special focus on electric mobility and digitization. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στην IBM, το 43% όλων των ανοιχτών αιτήσεων εργασίας δεν απαιτούν πλέον πτυχίο τεσσάρων ετών.

του Aaron Pressman

Οι εταιρείες σε όλους του κλάδους της οικονομίας θα μπορούσαν να αλλάξουν τα κριτήρια με τα οποία κάνουν προσλήψεις για να δώσουν έμφαση στις δεξιότητες αντί για τα πτυχία προκειμένου να οικοδομήσουν ένα πιο ποικιλόμορφο εργατικό δυναμικό και να δημιουργήσουν περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες, λέει η εκτελεστική πρόεδρος της IBM, Ginni Rometty.

«Μπορείτε καταρχάς να εμπιστευτείτε άτομα που δεν έχουν πτυχίο και να τους δώσετε μια προοπτική στην εταιρεία σας;» αναρωτήθηκε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του Most Powerful Women Summit  του Fortune.

Στην IBM, το 43% όλων των ανοιχτών αιτήσεων εργασίας δεν απαιτούν πλέον πτυχίο τεσσάρων ετών, είπε. «Αυτό δεν υποβάθμισε το εργατικό μας δυναμικό», προσέθεσε. «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι η ικανότητά τους να αποδίδουν, η περιέργειά τους, είναι ίδιες με όλων των άλλων».

Κατά τη διάρκεια της θητείας της στην IBM, η Rometty λέει ότι είδε ότι η άνοδος της ψηφιακής τεχνολογίας από μόνη της δεν δημιουργούσε μια πιο ισότιμη κοινωνία. «Η ψηφιακή εποχή έγινε σαφές ότι δεν επρόκειτο να είναι μια εποχή χωρίς αποκλεισμούς», είπε. «Θα υπήρχαν κάποιοι ωφελημένοι και κάποιοι που δεν θα ήταν. Και προχωρούσε τόσο γρήγορα που θα άφηνε τους ανθρώπους πίσω».

«Η οικονομική ευκαιρία είναι ο δρόμος για την κοινωνική ισότητα», προσέθεσε.

Οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνουν τις δεξιότητες των εργαζομένων τους μετά την πρόσληψή τους. Η Rometty υποστήριξε τη χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τους εργαζομένους να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, επειδή οι τρέχουσες δεξιότητες γίνονται ξεπερασμένες μετά από περίπου πέντε χρόνια. «Δώστε στους εργαζομένους ένα σύστημα μάθησης που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη», λέει, αναφερόμενη στο σύστημα προτάσεων του Netflix.

«Αν σας ‘σερβίρω’ εκπομπές που θέλετε να παρακολουθήσετε, παρακολουθείτε περισσότερες εκπομπές – και το ίδιο ισχύει με την εκμάθηση», λέει. «Σας σερβίρω αυτά που γνωρίζω ότι σας αρέσουν, θα μάθετε περισσότερα και πλέον έχω τα δεδομένα ώστε να μαθαίνετε περισσότερα, να προωθείστε περισσότερο, να πληρώνεστε περισσότερο».

Η Rometty ηγήθηκε της IBM ως διευθύνουσα σύμβουλος από το 2012 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, πριν παραδώσει στον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Arvind Krishna και γίνει εκτελεστική πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Θα αποσυρθεί από το διοικητικό συμβούλιο στο τέλος του έτους, αλλά έχει μια γενική ιδέα για το τι θα ήθελε να κάνει στη συνέχεια.

«Θέλω να κάνω κάτι που πραγματικά ενσωματώνει όλες τις αποκλεισμένες κοινότητες στην οικονομία μας», λέει η Rometty.