Οι ετικέτες πολυτελείας που βλέπουν με κακό μάτι την αύξηση των πλουσίων

Οι ετικέτες πολυτελείας που βλέπουν με κακό μάτι την αύξηση των πλουσίων

Πόσο καλό είναι για τις διάσημες ετικέτες ειδών πολυτελείας η αύξηση των πλούσιων καταναλωτών σε διάφορα μέρη του κόσμου;

Η επιλογή ενός προϊόντος μιας πολυτελούς φίρμας είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος για να δείξει κάποιος την οικονομική του ευρωστία. Και αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες νέοι εκατομμυριούχοι, σε μέρη του κόσμου όπως η Κίνα, που αρέσκονται στο να επιδεικνύουν τις επιλογές τους.

«Οι φίρμες που αγοράζουμε είναι πιο σημαντικές από το ύψος των χρημάτων που κερδίζουμε.» Αυτό αναφέρει ο διευθυντής managing της HSBC, Erwan Rambourg, στο νέο του βιβλίο «The Bling Dynasty: Why the Reign of Chinese Luxury Shoppers Has Only Just Begun».

Για να υποστηρίξει, μάλιστα, τον συλλογισμό του ο Rambourg προχώρησε στη δημιουργία μιας πυραμίδας, κατατάσσοντας διάσημες μάρκες, από φίρμες που αφορούν την καθημερινότητα όπως τα Starbucks έως τα άκρως πολυτελή διαμάντια Graff.

Αν και τα προϊόντα που έχουν σχέση με την πολυτέλεια μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση της ευημερίας σε μέρη του κόσμου όπως η Κίνα, η ευκολότερη πρόσβαση του κοινού σε αυτά δεν είναι πάντα κάτι θετικό για τη φήμη τους.

Για πολλές πλούσιες κυρίες στην Κίνα, για παράδειγμα, η Louis Vuitton είναι πια μια «μάρκα για γραμματείς».

«Η Louis Vuitton έχει γίνει πολύ συνηθισμένη.» Αυτή ήταν η απάντηση πολλών εκατομμυριούχων γυναικών στην Κίνα, σε μια έρευνα του China Market Research Group το 2011. «Όλοι έχουν μια. Μπορείς να τις δεις σε κάθε εστιατόριο στο Πεκίνο. Προτιμώ τη Chanel ή την Bottega Veneta τώρα. Είναι πιο αποκλειστικές.»

Παρόμοια προβλήματα με τη Luis Vuitton αντιμετωπίζει και η Gucci. Αντίθετα, λιγότερο γνωστές ετικέτες προϊόντων πολυτέλειας, όπως η ιταλική Bottega Veneta, αυξάνουν σταδιακά την φήμη τους. Οι κάτοχοι μεγάλης περιουσίας διψούν για λιγότερο γνωστές μάρκες σχετικών προϊόντων.

Φυσικά, τα κατά παραγγελία αντικείμενα παραμένουν τα απόλυτα αγαθά πολυτέλειας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Rambourg, «είτε πρόκειται για ένα κατά παραγγελία κιβώτιο της Luis Vuitton για ουίσκι και καπνό, είτε για μια εξαιρετική πέτρα Graff, η κατηγορία των υπερπολυτελή και κατά παραγγελία προϊόντων είναι ένα μέρος χωρίς όρια, όπου τα πιο τρελά όνειρα (και τιμές) γίνονται πραγματικότητα»