Οι ευρωπαϊκές πόλεις στρώνουν κόκκινο χαλί για τους τραπεζίτες που εγκαταλείπουν το Λονδίνο

Οι ευρωπαϊκές πόλεις στρώνουν κόκκινο χαλί για τους τραπεζίτες που εγκαταλείπουν το Λονδίνο

Από τη Φραγκφούρτη μέχρι τη Βαρσοβία, οι ευρωπαϊκές πόλεις προετοιμάζονται για να καλωσορίσουν τους τραπεζίτες του Λονδίνου.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μια έξοδο τραπεζιτών, οι οποίοι θα πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό για να προστατέψουν τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες.

Και διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις τους υποδέχονται με ανοιχτές αγκάλες. Η Μαδρίτη, το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και η Λισαβόνα έχουν αναφερθεί ως πιθανοί διεκδικητές, αλλά οι ακόλουθες πέντε πόλεις παραμένουν τα φαβορί για την προσέλκυση των τραπεζιτών που θα εγκαταλείψουν το Λονδίνο:

Φραγκφούρτη

Η Φραγκφούρτη είναι μια φυσιολογική επιλογή για πολλές τράπεζες. Η γερμανική πόλη φιλοξενεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Bundesbank, και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων. Στις αρχές της εβδομάδας, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας φιλοξένησε 50 αντιπροσώπους από μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, για να εξηγήσει τα βήματα που απαιτούνται για να στηθεί μια εταιρεία στη Γερμανία.

«Ως αφοσιωμένοι Ευρωπαίοι, δεν βλέπουμε το Brexit ως λόγο για να χαρούμε» είπε ο Πίτερ Λουτζ, αναπληρωτής επικεφαλής της Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας. «Αλλά πρέπει να υιοθετήσουμε μια πραγματιστική προσέγγιση και να προσφέρουμε στους οργανισμούς την αναγκαία ρυθμιστική σαφήνεια για να λάβουν αυτοί τις στρατηγικές αποφάσεις τους.

Παρίσι

Το Παρίσι βρίσκεται κοντά στο Λονδίνο και ελπίζει να δώσει ώθηση στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προσελκύοντας τραπεζίτες που θα φεύγουν από το Brexit. Η πόλη έστησε μια συμβουλευτική υπηρεσία για εταιρείες που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν από το Λονδίνο, ύστερα από την ψήφο υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η HSBC, η μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, έχει ήδη πει ότι μπορεί να μεταφέρει σχεδόν 1.000 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στο Παρίσι.

Τα στοιχεία ενεργητικού των εταιρειών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο Παρίσι αγγίζουν τα 2,6 τρισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση. Η πόλη φιλοξενεί επίσης το Euronext, το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, το οποίο βρίσκεται πίσω μόνο από εκείνο του Λονδίνου ως προς τον όγκο συναλλαγών και την χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση.

Το Παρίσι είναι επίσης πόλη-κλειδί για τις αγορές ομολόγων, καθώς εκεί πραγματοποιείται το 35% των συνολικών εκδόσεων εταιρικών ομολόγων στην Ευρωζώνη. Πάντως, κάποιες τράπεζες ανησυχούν με τους αυστηρούς κανόνες εργατικής νομοθεσίας στη Γαλλία.

Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο έχει βάλει στο στόχαστρό του τις εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που λειτουργούν στο Λονδίνο. Όπως κι οι τράπεζες, μπορούν να λειτουργούν σε όλη την Ευρ. Ένωση εάν δραστηριοποιούνται σε μια από τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ, οι εταιρείες με έδρα εκεί θα χάσουν αυτό το δικαίωμα.

Η Blackstone Group, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, είπε ότι ήδη άρχισε να μελετά εάν έχει το δικαίωμα να λειτουργήσει στο Λουξεμβούργο.

Δουβλίνο

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα με το Δουβλίνο: τα Αγγλικά είναι η βασική γλώσσα, η ζώνη ώρας είναι ίδια μ’ εκείνη του Λονδίνου, και η εταιρική φορολογία είναι χαμηλή. Επιπλέον, πάνω από τις μισές κορυφαίες εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στον κόσμο έχουν ήδη θυγατρικές στο Δουβλίνο, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών που υπάγεται στη δημοτική αρχή της πόλης.

Η Barclays, η οποία ήδη έχει μια θυγατρική στην Ιρλανδία, είπε ότι σκέφτεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο Δουβλίνο. Η πόλη φιλοξενεί τις ευρωπαϊκές έδρες μεγάλων τεχνολογικών γιγάντων όπως οι Google, Facebook, Dropbox και Twitter.

Κρακοβία, Βαρσοβία και Βρότσλαβ

Η Πολωνία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά συνεχίζει να ελπίζει ότι θα προσελκύσει υποστηρικτικές θέσεις των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Ήδη, οι ξένες εταιρείες απασχολούν 177.000 άτομα στην Πολωνία, στις υπεράκτιες επιχειρηματικές υπηρεσίες.

Η Πολωνική Ένωση Ηγετών Επιχειρηματικών Υπηρεσιών είπε ότι η χώρα είναι ο ηγέτης του κλάδου επιχειρηματικών υπηρεσιών σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: cnn.money.com