Οι έξι στόχοι της ΝΔ και οι δεσμεύσεις για ανάπτυξη – φορολογία – ασφαλιστικό

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στη 13.00 θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί στη 13.00 μετά το μεσημέρι στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε χθες σε μία έντονα προεκλογική ομιλία από τους Έλληνες «να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης». Τόνισε ότι η χώρα δεν είναι καταδικασμένη και ανέπτυξε το σχέδιό του για τη χώρα σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, το οποίο προτάσει έξι στόχους που «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας». Όπως τους ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.

Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας και

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες».

 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να πραγματοποιήσει επίθεση στην κυβέρνηση για τον χειρισμό των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική, λέγοντας πως «η φετινή ΔΕΘ γίνεται στη σκιά ενός μεγάλου πένθους. Η συγκυρία αποτελεί θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», αλλά και πως «Έχει σπάσει το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας».

Ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 4%

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί στα επόμενα δέκα χρόνια με μέσο ρυθμό 4%, το χρέος της να μειωθεί δραστικά και τα επόμενα πέντε χρόνια να δημιουργηθούν 700.000 νέες θέσεις εργασίας και να δοθεί το μήνυμα στους Έλληνες του εξωτερικού να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Ανέφερε ότι «όλοι οι αυτόματοι σταθεροποιητές της οικονομίας, επενδύσεις, απασχόληση, αξίες γης, αξίες ακινήτων, χρηματιστήριο, είναι τόσο συμπιεσμένοι, ώστε κρύβουν 7-8 μονάδες πρόσθετης ανάπτυξης αν τους απελευθερώσεις. Μόνο οι επενδύσεις, που σήμερα είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη, μπορούν και μόνες τους ακόμα να μας δώσουν αυτό το πρόσθετο ποσοστό».

Όπως είπε οι δανειστές «υποτιμούν τους Έλληνες και το πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την επώδυνη περιπέτεια. Υποτιμούν όμως και κάτι άλλο, ή μάλλον προτιμούν να το ξεχνάνε. Το πόσο λάθος, το πόσο καταστροφικό είναι το πρόγραμμα που σήμερα -και με τη δική τους συμφωνία και υπογραφή- εφαρμόζεται στην Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι δανειστές φόρεσαν μια θηλιά που στραγγαλίζει τον ιδιωτικό τομέα, τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα και στη συνέχεια αναρωτιούνται γιατί αυτός διαμαρτύρεται ότι πνίγεται. «Τους ρωτώ ευθέως: Θα συμφωνούσαν σε μία τέτοια πολιτική αν αφορούσε τη δική τους χώρα;». «Εμείς αυτήν τη θηλιά θα την κόψουμε. Η Ελλάδα θα πάρει ανάσα», δήλωσε.

Τα φορολογικά μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι με την κυβέρνησή του θα τελειώσει η πρακτική των «υπερπλεονασμάτων» και ότι θα μειώσει τη φορολογία και τις εισφορές «παντού». Όπως είπε:

-Ο μισθωτός των 650 ευρώ και ο συνταξιούχος που παίρνει κάτω από 1.000 ευρώ, που απειλούνται να χάσουν ένα με τρία μηνιάτικα με τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων που ψήφισε ο κ. Τσίπρας, θα δουν άμεσα το εισόδημά τους να βελτιώνεται από τη δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9%για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

-Στον αγρότη, θα δώσουμε και κίνητρα εξωστρέφειας και συνεργειών, με φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με φορολογικό συντελεστή μόλις 10%.

-Στον εργοδότη και στον εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού, από το ξενοδοχείο μέχρι το καφέ και το εστιατόριο, θα δώσουμε άλλες προοπτικές τζίρου, ρευστότητας και κερδοφορίας με δραστική μείωση του ΦΠΑ εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

-Στον επιχειρηματία, θα δώσουμε ισχυρό κίνητρο για επενδύσεις. Με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα. Και με επιπλέον φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις και οι υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.

-Στους μικρομεσαίους θα δώσουμε εργαλεία και χρηματοδότηση για να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τις επιχειρήσεις τους και να διαφοροποιήσουν το προϊόν τους ώστε να μπορούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές.

-Μέχρι το 2021 καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος. Έναν άδικο κεφαλικό φόρο που είναι ταυτισμένος με την Ελλάδα της κρίσης.

-Υλοποιούμε στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση που είχα δώσει από αυτό το βήμα το 2016. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας. Προσέξτε όμως. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη.

-Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών.

83η ΔΕΘ  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ ΟΜΙΛΙΑ

Δημοσιονομική σταθερότητα

Ο αρχηγός της ΝΔ ξεκαθάρισε ότι «η δημοσιονομική σταθερότητα δεν μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Η μείωση της φορολογίας είναι συνδεδεμένη με το νοικοκύρεμα των κρατικών δαπανών». Υπογράμμισε δε ότι «ποτέ ξανά δεν θα επιτρέψουμε να φτάσει στο σημείο η πατρίδα μας να ικετεύσει για ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μειώσω το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές, όπως όλες οι κανονικές χώρες. Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα».

Κατάργηση των capital controls

«Εμπιστοσύνη είναι η λέξη κλειδί. Και επειδή πιστεύω στους Έλληνες μία από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμώντας ότι αντί να φύγουν χρήματα από τις τράπεζες, θα επιστρέψουν κεφάλαια σε αυτές. Ξεκινώντας με τις εταιρικές καταθέσεις ύψους 12 δις. που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Χαρακτήρισε ως μεγάλο εθνικό στόχο να διεκδικήσει, σε δεύτερο χρόνο την μείωση των εξοντωτικών πλεονασμάτων ύψους 3.5% «που δέχτηκε αμαχητί ο κ. Τσίπρας».

Συντάξεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κακό» τον νόμο Κατρούγκαλου και γι’ αυτό «καταργείται». Θα διατηρηθεί η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα θα γίνει πιο ανταποδοτικό. Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.

«Όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αποκτούν προσωπικούς ατομικούς λογαριασμούς που αντικαθιστούν τις σημερινές επικουρικές συντάξεις. Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία».

Το σχέδιο προβλέπει επίσης ότι όποιος επιθυμεί, «θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα», ενώ «θα υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τους νυν συνταξιούχους καθ’ όλη την περίοδο μετάβασης από το παλιό στο νέο πλαίσιο».

Επενδύσεις

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας και αναφέρθηκε σε ευκαιρίες για μια επενδυτική έκρηξη σε τουρισμό, θεματικά πάρκα, συνεδριακά κέντρα, δεύτερη κατοικία, στην προβολή του πολιτισμού την ενέργεια τις μεταφορές και την νέα τεχνολογία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε «εξωστρεφή ιδιωτικά πανεπιστήμια, που θα φέρουν χιλιάδες φοιτητές από το εξωτερικό».

Σκοπιανό

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για μια «συμφωνία-ντροπή» που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς».

«Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε, στην επόμενη Βουλή», δήλωσε για να προσθέσει «αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες και Ιδιωτικός Τομέας

«Θα το οικοδομήσουμε με βασικά εργαλεία την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την προώθηση των Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και την αξιολόγηση παντού», δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ. «Για εμάς το δημόσιο συμφέρον δεν υπηρετείται μονοπωλιακά από το κράτος. Πιστεύουμε στην παραχώρηση περισσότερων κρατικών λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα που θα γίνει κυρίως, μέσω Συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «από τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία έχουν να ωφεληθούν όλοι. Ακόμη και οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι».

Για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο συμπληρώνοντας ότι «κλειδί θα είναι ένα απλό, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης στο οποίο όμως δεν πρόκειται να κάνω καμία απολύτως έκπτωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως θα μεταφέρει την αρμοδιότητα για τον ΕΝΦΙΑ από το κεντρικό κράτος στους δήμους, καθώς στόχος είναι ένα σύγχρονο, επιτελικό Κράτος και όχι ένα «κομματικό παραμάγαζο στην υπηρεσία των κολλητών».

Κοινωνική αλληλεγγύη

Όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα κερδίσουν από την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στο οποίο ενσωματώνονται όλα τα βασικά επιδόματα, τόνισε ενώ στάθηκε στην αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας για τους εργαζόμενους και δεσμεύτηκε για κατάργηση του υποκατώτατου μισθού «που δημιουργεί μια τεχνητή στρέβλωση στην αγορά εργασίας εις βάρος των νέων εργαζόμενων».

Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό τόνισε ότι θα μπορεί να καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. «Και προφανώς πρέπει να αυξηθεί, ακολουθώντας τη βελτίωση της οικονομίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια ενιαία ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις και ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ το μήνα για χρέη ως 3.000 ευρώ, αλλά τόνισε ότι «με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές όμως θα είμαστε αμείλικτοι».

Έκανε λόγο για «κουπόνια ύψους 180 ευρώ μηνιαίως που θα δίνουν στα παιδιά πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς της επιλογής τους, όταν δεν βρίσκουν θέση στους δημοτικούς».

«Για μένα δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα»

«Το να σηκωθεί όρθια η πατρίδα μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Και θέλει από όλους μας να κάνουμε την υπέρβαση».

Στέλνοντας μήνυμα «στον απογοητευμένο κόσμο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς» δήλωσε ότι «υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Διαφορές υπήρχαν και το 1974, αλλά υποχώρησαν προκειμένου να εδραιωθεί η Δημοκρατία», τόνισε.

«Η κατάσταση, λοιπόν, που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά «αριστερές» ή «δεξιές» λύσεις. Αλλά λύσεις που θα φέρουν αποτέλεσμα».

Όπως είπε η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ανοιχτό κόμμα που άλλαξε, διευρύνθηκε και έγινε συμμετοχική, ενώ ζήτησε από όλους να δώσουν το παρών στην κάλπη. «Ξέρω ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πικραθεί από την πολιτική και αποστρέφονται τη συμμετοχή στα κοινά. Όμως η αποχή δεν είναι λύση. Είναι ο μόνος τρόπος να μην αλλάξουν τα πράγματα. Αντίθετα, η συμμετοχή είναι δύναμη».