Οι «έξυπνες» wearable συσκευές αναμένεται να κατακτήσουν τον τεχνολογικό κλάδο στο μέλλον

Οι «έξυπνες» wearable συσκευές αναμένεται να κατακτήσουν τον τεχνολογικό κλάδο στο μέλλον

Η συγκεκριμένη αγορά προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 11% ετησίως για να φτάσει στις 189,9 εκατομμύρια συσκευές το 2022.

του Aaron Pressman

Η διάδοση των έξυπνων φορετών συσκευών, όπως «έξυπνα» ρολόγια και συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, θα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης του τεχνολογικού κλάδου μέσα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με νέα έκθεση της ερευνητικής εταιρείας International Data Corp.

Οι παραδόσεις φορετών συσκευών, στις οποίες περιλαμβάνονται τα πάντα- από τα trackers της Fitbit έως τα έξυπνα ρολόγια της Samsung και τα AirPods της Apple- σημείωσαν άνοδο κατά 9% το 2018, φτάνοντας στις 125,3 εκατομμύρια συσκευές, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της IDC που δημοσιεύτηκε την περασμένη Δευτέρα.

Η αγορά αναμένεται να αναπτυχθεί κατά μέσο όρο 11% ετησίως για να φτάσει στις 189,9 εκατομμύρια συσκευές το 2022, ανέφερε η εταιρεία. Ωστόσο, η πρόβλεψη είναι ελαφρώς συντηρητικότερη σε σχέση με την πρόβλεψη της έκθεσης της IDC τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία οι παραδόσεις φορετών συσκευών θα έφθαναν τα 199,8 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2021.

Δύο σημαντικές τάσεις τροφοδοτούν αυτή την ανάπτυξη. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για όλο και πιο ικανά smartwatch ενισχύει αυτό το τμήμα της αγοράς, ενώ παράλληλα το έντονο ενδιαφέρον από τους καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες αγορές ενισχύει τις πωλήσεις των φτηνότερων συσκευών.

«Η άνοδος των έξυπνων φορετών συσκευών δεν θα παρατηρηθεί μόνο στις ώριμες αγορές, αλλά επίσης και στις αναδυόμενες αγορές στην Ασία, στον Ειρηνικό και αλλού», έγραψε στην έκθεση ο αναλυτής Jitesh Ubrani. «Η Ιαπωνία θα διαδραματίσει έναν εξίσου σημαντικό ρόλο καθώς απορροφά περισσότερο από το ένα τρίτο όλων των έξυπνων φορετών συσκευών».

Η συνεχιζόμενη επέκταση των φορετών συσκευών έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο του τεχνολογικού hardware, καθώς η αύξηση των πωλήσεων τόσο των smartphones όσο και των προσωπικών υπολογιστών έχει επιβραδυνθεί δραστικά.

Οι πωλήσεις smartphone αναμένεται να μειωθούν για πρώτη φορά στην ιστορία το 2018 καθώς η παγκόσμια αγορά φτάνει σε σημείο κορεσμού. Εντωμεταξύ, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες παρέμεναν σταθερές ή κινούνταν πτωτικά για αρκετά χρόνια, αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 2% ετησίως έως το 2022, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πρόβλεψη της IDC. Και οι πωλήσεις tablet έχουν μειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χωρίς καμία προοπτική ανάκαμψης στον ορίζοντα.