Η ExxonMobil κέρδισε τον «πόλεμο» προσφορών για την InterOil

Η ExxonMobil κέρδισε τον «πόλεμο» προσφορών για την InterOil
epa05139471 (FILE) A file photo dated 21 July 2010 showing a sign outside an ExxonMobil Corporation office building in Dallas, Texas, USA. ExxonMobil is to release their 4th quarter and full year 2015 earnings report on 02 February 2016. EPA/LARRY W. SMITH Photo:

Εξαγόρασε την εταιρεία για 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ExxonMobil δήλωσε ότι πρόκειται να αγοράσει την InterOil για πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, προσθέτοντας ένα κοίτασμα φυσικού αερίου για να επεκτείνει τις εξαγωγές από την Παπούα Νέα Γουινέα και βελτιώνοντας την ικανότητά της να καλύψει την ασιατική ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου βάζουν στο στόχαστρο την Παπούα Νέα Γουινέα και επιδιώκουν να αναπτυχθούν εκεί καθώς η ποιότητα του φυσικού αερίου της, τα χαμηλά κόστη, και η εγγύτητα προς τους μεγάλους καταναλωτές υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ασίας την καθιστούν μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές για την ανάπτυξη έργων, ύστερα από την κατάρρευση στις τιμές πετρελαίου και αερίου.

«Θεωρώ ότι η συμφωνία δείχνει ότι η Exxon βλέπει το υγροποιημένο φυσικό αέριο ως έναν κλάδο με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης. Πιστεύω ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς απ’ αυτήν για πετρέλαιο» λέει ο αναλυτής της πετρελαϊκής αγοράς Μπράιαν Γιάνγκμπεργκ.

Η Exxon έκλεισε τη συμφωνία με την InterOil αφότου η αυστραλιανή Oil Search είπε ότι δεν θα πλήρωνε περισσότερα από τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια που προσέφερε τον Μάιο – μια πρόταση που υποστηριζόταν από τον γαλλικό γίγαντα Total.

Η InterOil ελέγχει το 36,5% του κοιτάσματος φυσικού αερίου Elk-Antelope, το οποίο λειτουργεί η Total. Η εξαγορά θα δώσει στην Exxon μερίδια σε έξι άδειες στην Παπούα Γουινέα που καλύπτουν περίπου 4 εκατομμύρια εκτάρια.

Η Oil Search είπε (και η Total συμφώνησε) ότι το να επιτραπεί στην Exxon να προχωρήσει με την εξαγορά θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Elk-Antelope.

Η Exxon δήλωσε ότι θα πληρώσει τους μετόχους 45 δολάρια ανά μετοχή κι ότι θα κάνει και μια επιπλέον πληρωμή σε ρευστό βάσει του μεγέθους του κοιτάσματος Elk-Antelope.

«Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς η Exxon θα προχωρήσει με την ανάπτυξη των πόρων αερίου της InterOil. Αυτό θα συμβεί με την επέκταση της ήδη υπάρχουσας μονάδας LNG που λειτουργεί στη χώρα; Ή με την κατασκευή ενός εντελώς νέου έργου;» αναρωτιέται ο Πάβελ Μολχάνοφ, αναλυτής ενεργειακών θεμάτων στην εταιρεία Raymond James.