Η Fiat Chrysler ανακαλεί 1,4 εκατ. αυτοκίνητα υπό τον φόβο… χάκερ

Η Fiat Chrysler ανακαλεί 1,4 εκατ. αυτοκίνητα υπό τον φόβο… χάκερ
The logo of Jeep is seen on a steering wheel of the 2015 Jeep Grand Cherokee on a car dealership in New Jersey, July 24, 2015. Fiat Chrysler will recall 1.4 million vehicles in the United States to install software to prevent hackers from gaining remote control of the engine, steering and other systems in what federal officials said was the first such action of its kind. The recalled vehicles include some of the top-selling FCA products including the Jeep Grand Cherokee and Cherokee SUVs from model years 2014 and 2015 and 2015 Dodge Challenger sports coupes, among others. REUTERS/Eduardo Munoz - RTX1LQ2W

Το χακάρισμα ενός τζιπ της εταιρείας προκάλεσε τεράστια προβλήματα ασφαλείας.

Στην ανάκληση τουλάχιστον 1,4 εκατομμυρίων οχημάτων της στις ΗΠΑ προχώρησε η Fiat Chrysler εξαιτίας ανησυχιών σε θέματα ασφάλειας που ενδέχεται να προκύψουν στα συστήματα των αυτοκινήτων.

Την περασμένη Τρίτη το περιοδικό τεχνολογίας Wired ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι χάκερς είχαν καταφέρει να αναλάβουν τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee μέσω του συστήματος ψυχαγωγίας του οχήματος το οποίο είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC αναφέρει ότι η ανακοίνωση που εξέδωσε η Chrysler αφορά στην εθελοντική ανάκληση των οχημάτων με σκοπό να πραγματοποιηθεί ενημέρωση στο λογισμικό του συστήματος ώστε να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο επίθεσης από χάκερς.

Τα αποτελέσματα των μελετών των ερευνητών ασφαλείας Τσάρλι Μίλερ και Κρις Βαλάσεκ αποδεικνύουν ότι είναι εφικτό χάκερς να καταφέρουν να καταλάβουν τον έλεγχο ενός Jeep Cherokee εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας το σύστημα ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου το οποίο συνδέεται με το δίκτυο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Οι δύο ερευνητές ασχολούνται εδώ και χρόνια με τη μελέτη των συστημάτων ελέγχου των αυτοκινήτων και αναπτύσσουν τρόπους με τους οποίους είναι δυνατή η αποφυγή οποιασδήποτε παραβίασης αυτών.

Λίγο αφότου η Chrysler ανακοίνωσε την ανάκληση, ο Μίλερ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Αναρωτιέμαι τι είναι πιο οικονομικό, ο σχεδιασμός ασφαλών αυτοκινήτων ή οι ανακλήσεις;».

Στην ανακοίνωσή της η Fiat Chrysler αναφέρει ότι προκειμένου κάποιος να εκμεταλλευτεί το σφάλμα που εντοπίστηκε στο σύστημα ελέγχου «πρέπει να έχει ειδικές και εκτενείς τεχνικές γνώσεις, παρατεταμένη φυσική πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο όχημα και μεγάλα χρονικά διαστήματα για να γράψει τον κακόβουλο κώδικα». Αναφέρεται επίσης ότι μία τέτοια πράξη «αποτελεί εγκληματική ενέργεια».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο BBC ότι η ανάκληση αφορά αποκλειστικά αυτοκίνητα που έχουν πωληθεί στις ΗΠΑ και δεν αφορά στις πωλήσεις οχημάτων της Fiat Chrysler στην Ευρώπη.