Η Ford σκοπεύει να διαθέτει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη μέχρι το 2030

Η Ford σκοπεύει να διαθέτει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη μέχρι το 2030
epa07587069 (FILE) - A general view of a Ford Motor Company logo at a Ford dealership close to the Ford plant in Dagenham, east London, Britain, 12 January 2019 (reissued 20 May 2019). Reports on 20 May 2019 state Ford has said it will cut some 7,000 jobs around the globe until the end of August 2019, as part of cost saving efforts. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μέχρι τα μέσα του 2026, όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα πουλάει η Ford θα είναι είτε υβριδικά είτε πλήρως ηλεκτρικά. Και μέχρι το 2030, το σύνολο των επιβατικών αυτοκινήτων της Ford θα είναι μόνο ηλεκτρικά.

Η Ford Motor Co. θα αναπροσαρμόσει δραστικά τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η εταιρεία δεν πούλησε ούτε ένα πλήρως ηλεκτρικό όχημα πέρυσι, αλλά δεσμεύεται ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα διαθέτει σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Ένα από τα πρώτα βήματα αυτού του μετασχηματισμού, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, είναι η επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ένα γερμανικό εργοστάσιο συναρμολόγησης που θα αρχίσει την κατασκευή ενός πλήρως ηλεκτρικού μοντέλου σε δύο χρόνια από τώρα.

Μέχρι τα μέσα του 2026, όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα που θα πουλάει η Ford θα είναι είτε υβριδικά είτε πλήρως ηλεκτρικά. Και μέχρι το 2030, το σύνολο των επιβατικών αυτοκινήτων της Ford θα είναι μόνο ηλεκτρικά.

Πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές δεσμεύσεις στις οποίες έχει προβεί οποιαδήποτε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη. Μόνο το μικρότερο αλλά στρατηγικά σημαντικό τμήμα επαγγελματικών οχημάτων της Ford θα πουλάει κάποια φορτηγά ή ημιφορτηγά που δεν θα είναι ηλεκτρικά.

«Οι καταναλωτές θέλουν ολοένα και περισσότερο να εισέλθουμε στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων» είπε ο Πρόεδρος της Ford για την Ευρώπη, Stuart Rowley. «Οι πελάτες μας είναι πολύ εστιασμένοι στη βιωσιμότητα και θέλουν τα brands και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται να τους ακολουθήσουν σε αυτό το ταξίδι».

Μπορεί να είναι φιλόδοξο το σχέδιο της Ford, αλλά η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία δεν έχει και πάρα πολλά να χάσει στην Ευρώπη, έχοντας μειώσει δραστικά την κλίμακα των δραστηριοτήτων της. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δύο χρόνια έχει αφαιρέσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια δομικού κόστους από τις λειτουργίες της στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχοντας κλείσει πέντε εργοστάσια και έχοντας περικόψει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, η Ford βρέθηκε στην ένατη θέση σε πωλήσεις πέρυσι, πίσω τόσο από την Toyota Motor όσο κι από τη Fiat Chrysler.

Ο CEO της εταιρείας, Jim Farley, κινείται επιθετικά και έχει ανακοινώσει σημαντική ενίσχυση του προϋπολογισμού της Ford για ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης πενταετίας. Ο ανταγωνισμός, βέβαια, είναι μεγάλος, με την General Motors να έχει ήδη ανακοινώσει τον στόχο της για παραγωγή μόνο μοντέλων μηδενικών εκπομπών καυσαερίων μέχρι το 2035.

Πηγή: fortune.com