Η φωτογραφία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο πριν από 49 χρόνια

Η φωτογραφία που άλλαξε για πάντα τον κόσμο πριν από 49 χρόνια

Ήταν 21 Δεκεμβρίου του 1968 όταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή του του Apollo 8 ξεκινούσε το ταξίδι της για τη Σελήνη.

 

Πριν από 49 χρόνια το Apollo 8 κατάφερε να φέρει σε πέρας την πρώτη επανδρωμένη αποστολή που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Στις 21 Δεκεμβρίου του 1968 τρεις αστροναύτες εκτοξεύτηκαν από την Φλόριντα και κατάφεραν να βγουν από το πεδίο βαρύτητας της Γης. Οι αστροναύτες Frank Borman, James Lovell Jr., και Bill Anders έγιναν έτσι οι πρώτοι άνθρωποι που κατάφεραν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια πώς φαίνεται ο πλανήτης από το διάστημα.

Ο Andrers ήταν ο φωτογράφος της αποστολής, και την παραμονή των Χριστουγέννων τράβηξε τη φωτογραφία που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα αντιλαμβανόταν τη θέση της στον γαλαξία. Η εικόνα με την ονομασία «ανατολή της Γης» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη παρακαταθήκη της αποστολής του Apollo 8, καθώς έδειξε πόσο μόνη και εύθραυστη είναι η Γη μέσα σε έναν αχανές και σκοτεινό διάστημα.

Ο άνθρωπος είδε για πρώτη φορά τον πλανήτη του ως έναν ολοκληρωμένο κόσμο. Όχι απλά ως ηπείρους και ωκεανούς, αλλά ως οντότητα μέσα στο σύμπαν. Ολόκληρον τον κόσμο μας να φαίνεται μια μικρή μπλε σφαίρα με τη ζωή δισεκατομμυρίων οργανισμών να εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτή. Ήταν μια εικόνα η οποία έδωσε για πρώτη φορά την εντύπωση ότι υπάρχει ελπίδα κάποια στιγμή όλη η ανθρωπότητα να ζήσει ενωμένη.