Οι φόβοι περί ύφεσης έχουν οδηγήσει τους επενδυτές στη συσσώρευση ρευστού

Οι φόβοι περί ύφεσης έχουν οδηγήσει τους επενδυτές στη συσσώρευση ρευστού
Theme image, symbolic photo: theme image, symbolic photo: save money. Money, cash, bill, bills. Euro banknotes (Photo by Frank Hoermann/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Με ρυθμούς που είχαν να φανούν από την 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

της Chloe Taylor

Φαίνεται ότι οι …αρκούδες έχουν βγει για τα καλά από τη χειμερία νάρκη και στέφουν «βασιλιά» τα μετρητά.

Μια έρευνα γνώμης της Bank of America με τη συμμετοχή διαχειριστών κεφαλαίων αποκάλυψε την Τρίτη ότι οι επενδυτές συσσωρεύουν μετρητά με το υψηλότερο ποσοστό από την 11η Σεπτεμβρίου.

Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε απαντήσεις από 331 συμμετέχοντες που διαχειρίζονται συλλογικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 986 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διεξήχθη μεταξύ 6 και 12 Μαΐου 2022.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά της αντανακλούν το «εξαιρετικά πτωτικό» κλίμα μεταξύ των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.

Λιγότερο ρίσκο

Το οικονομικό κλίμα φάνηκε να μειώνει την όρεξη για ρίσκο, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα να κατονομάζουν τις κεντρικές τράπεζες και την πιθανότητα ύφεσης ως τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Το μέσο υπόλοιπο μετρητών μεταξύ των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων εκτινάχθηκε σε υψηλό 20ετίας, στο 6,1%, τον Μάιο, με τους συμμετέχοντες να κατονομάζουν τα μετρητά ως την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για την οποία είναι πιο αισιόδοξοι.

Οι ερευνητές της BofA σημείωσαν ότι οι επενδυτές ήταν επίσης θετικοί σε άλλα αμυντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές υγειονομικής περίθαλψης και τα βασικά εμπορεύματα, ενώ ήταν αρνητικοί σε πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα και τα κυκλικά.

Εν μέσω του μαζικού ξεπουλήματος τεχνολογίας που παρατηρήθηκε αυτόν τον μήνα, η έρευνα της BofA διαπίστωσε ότι η κατανομή των περιουσιακών στοιχείων των διαχειριστών κεφαλαίων σε μετοχές τεχνολογίας ήταν η χαμηλότερη από τον Αύγουστο του 2006 – και η κατανομή σε μετοχές, γενικά, ήταν η χαμηλότερη από τον Μάιο του 2020.

Οι μετοχές «επιρρεπείς σε ένα επικείμενο ράλι»

Παρά την εμφανή διστακτικότητα προς τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι οι μετοχές είναι «επιρρεπείς σε ένα επικείμενο ράλι» – αλλά προειδοποίησαν ότι τα τελικά χαμηλά της αγοράς δεν είχαν ακόμη επιτευχθεί.

Ο δείκτης δολαρίου – ο οποίος μετρά την τιμή του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων – σημείωσε υψηλό 20 ετών νωρίτερα αυτόν τον μήνα, λίγο πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας της BofA.

Το αμερικανικό νόμισμα χρησιμεύει συχνά ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους αβεβαιότητας ή μεταβλητότητας.

Παγκόσμια αναταραχή

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε μια ταραχώδη πορεία τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μετοχές να ακολουθούν πτωτική πορεία λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων και της οικονομικής αβεβαιότητας. Οι μετοχές τεχνολογίας, ειδικότερα, έχουν υποφέρει.

Μετά τη συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, πολλές εταιρείες στρέφουν επίσης την προσοχή τους στις ταμειακές ροές, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή ύφεση.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi, έστειλε ένα εσωτερικό υπόμνημα στους υπαλλήλους, το οποίο ανέφερε ότι η εστίαση της εταιρείας είχε μετατοπιστεί από την κερδοφορία στην ελεύθερη ταμειακή ροή.

Η Peloton είπε επίσης στο εργατικό δυναμικό της αυτό το μήνα ότι η στρατηγική της επικεντρώνεται στην αποκατάσταση θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών, ενώ οι venture capitalists φέρονται να λένε στις νεοσύστατες επιχειρήσεις να περιορίσουν τις προσλήψεις και να βεβαιωθούν ότι έχουν αρκετά μετρητά για να λειτουργήσουν για δύο χρόνια.

Πηγή: fortune.com