Η Galeries Lafayette ανοίγει το πρώτο της πολυκατάστημα στο Λουξεμβούργο, σχεδιασμένο από την Foster + Partners

Η Galeries Lafayette ανοίγει το πρώτο της πολυκατάστημα στο Λουξεμβούργο, σχεδιασμένο από την Foster + Partners
Τα εγκαίνια για το πρώτο κατάστημα Galeries Lafayette στην «καρδιά» του Λουξεμβούργου πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο. Είναι το πρώτο κτίριο που ανοίγει ως τμήμα ενός project μεικτής χρήσης από την Foster + Partners, σε συνεργασία με την Tetra Kayser.

Η κατακερματισμένη πρόσοψη του κτιρίου δένει αρμονικά με το συγκρατημένο και απογυμνωμένο εσωτερικό του κτιρίου που αποτελείται από εκτεθειμένα ταβάνια και ζεστό τελείωμα, δημιουργώντας μια αισθητή παρουσία για ένα από τα ηγετικά πολυκαταστήματα της Ευρώπης.

Ο Darron Haylock, Partner, στην Foster + Partners, δήλωσε: «Είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι για τα εγκαίνια του νέου Galeries Lafayette, το οποίο θα είναι το πρώτο μιας σειράς κτιρίων στο Royal Hamilius- ενός ζωηρού μεικτής χρήσης project, το οποίο θα φέρει τεράστια οφέλη στην πόλη. Προσφέρει μια συναρπαστική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου προορισμού για επισκέπτες και κατοίκους, αποτελώντας παράλληλα μια σύγχρονη, βιώσιμη προσθήκη στον πλούσιο αστικό ιστό στην καρδιά του Λουξεμβούργου».

Σχεδιασμένο ως μια είσοδος στην ιστορική γειτονιά της πόλης, αποτελεί ένα εντυπωσιακό κτίριο που βρίσκεται στο τέλος του Grand Rue και του Rue Aldringen. Η ομάδα του design πραγματοποίησε πολλές μελέτες προκειμένου να σχεδιάσει ένα κτίριο που αποτελεί μια διαχρονική και ταυτόχρονα σύγχρονη προσθήκη στο πλούσιο πλέγμα των υπαρχόντων κτιρίων. Το εν λόγω σχέδιο στοχεύει να δημιουργήσει μια ελκυστική και δυναμική εμπειρία στη λιανική πώληση, όπου οι άνθρωποι μπορούν να επισκέπτονται τα μαγαζιά σε ένα ελκυστικό περιβάλλον με φυσικό φως, κάνοντας την εμπειρία των αγορών τους ευχάριστη για όλους. Τα πατώματα είναι σχεδιασμένα για να φιλοξενήσουν ένα μόνο κατάστημα σε κάθε όροφο, με κυλιόμενες σκάλες να βρίσκονται στο κέντρο και να φωτίζονται από πάνω με έναν φωτισμό οροφής. Ο φωτισμός οροφής επιτρέπει στο φως της ημέρας να εισέρχεται στην καρδιά του πολυκαταστήματος, ενώ παρέχει μια ισχυρή αίσθηση προσανατολισμού στους επισκέπτες. Πανοραμικοί ανελκυστήρες ζωντανεύουν τη θέα από την Boulevard Royale ενώ παρέχουν στους επιβάτες μια σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο.

Το κτίριο δένει αρμονικά με το πλέγμα της ιστορικής πόλης, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν ελκυστικό προορισμό. Στην κορυφή του κτιρίου βρίσκεται ένα roof garden, με πανοραμική θέα της πόλης. Στην ταράτσα, ένα εστιατόριο και ένα μπαρ βρίσκονται σε μια πολύπλευρη δομή χάλυβα σε διαμορφωμένο περιβάλλον, έτσι ώστε να προστατεύονται από το κρύο του χειμώνα, και να μπορούν να είναι προσιτά από τους επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Καθώς ο ήλιος πέφτει στο κτίριο, το χρώμα, η αντανάκλαση του φωτός και οι σκιές στο γυαλί δίνουν ζωή στην καινοτόμα πρόσοψη, σαν ένα κόσμημα. Η πρόσοψη είναι διανθισμένη με διαφανή πάνελ που επιτρέπουν αφ’ενός στο φυσικό φως να εισέρχεται στους χώρους των καταστημάτων και αφ’ετέρου στους πελάτες να βλέπουν προς τα έξω.

Το project διαθέτει εντυπωσιακά βιώσιμα διαπιστευτήρια, μέσα από τα οποία το κτίριο στοχεύει να επιτύχει ένα BREEAM- Εξαιρετική βαθμολογία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει έναν «θερμικό λαβύρινθο»- ένα καινοτόμο παθητικό σύστημα εξαερισμού που τραβά αέρα από το εξωτερικό μέσα από μια τσιμεντένια αίθουσα που μοιάζει με λαβύρινθο κάτω από την πλάκα του υπογείου, χρησιμοποιώντας την υψηλή θερμική μάζα τσιμέντου για να επεξεργαστεί τον αέρα, ο οποίος στη συνέχεια παρέχεται στα κτίρια.

Φωτογραφίες: Foster + Partners

Πηγή: Archisearch.gr