Η Γερμανία μπορεί και χωρίς το ρωσικό αέριο, δηλώνει το Βερολίνο

Η Γερμανία μπορεί και χωρίς το ρωσικό αέριο, δηλώνει το Βερολίνο
Buildings are reflected in a shop window, as the company logo of Russian natural gas producer Gazprom is seen on a Zenit football club T-shirt, in St. Petersburg, November 14, 2013. Repayments made by Russia's Gazprom to German utility RWE for gas purchases going back to 2010 helped drive earnings at RWE's trading unit 1.3 billion euros ($1.7 billion) higher in the first nine months of this year, RWE said on Thursday. REUTERS/Alexander Demianchuk (RUSSIA - Tags: BUSINESS ENERGY SPORT SOCCER) - RTX15D9S Photo: REUTERS

Η Γερμανία θα μπορεί να τα καταφέρει εν τέλει χωρίς ρωσικό αέριο, εάν χρειαστεί, από το οποίο συνεχίζει να εξαρτάται πολύ για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Κλίματος.

«Ναι, μπορεί», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα αυτή, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για αναστολή της αδειοδότησης του μεγάλου ρωσογερμανικού αγωγού αερίου Nord Stream II, ύστερα από την αναγνώριση από τη Μόσχα των αυτοανακηρυχθεισών φιλορωσικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν το Βερολίνο θα έπρεπε μία μέρα να εγκαταλείψει τελείως το ρωσικό αέριο, αυτό θα μεταφραζόταν αρχικά σε «ένα τεράστιο κενό» που θα έπρεπε να καλυφθεί στην αγορά ενέργειας, έχοντας ως συνέπεια «αρχικά την αύξηση της τιμής» του αερίου.

Ωστόσο, τελικά, το αέριο που αγοράζεται από την Gazprom θα μπορούσε να «αντισταθμιστεί» από άλλους παραγωγούς και πηγές ενέργειας, δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ