Η Γερμανία δεν βλέπει καμία απειλή του ενεργειακού ανεφοδιασμού της Ευρώπης από τον Nord Stream 2

Η Γερμανία δεν βλέπει καμία απειλή του ενεργειακού ανεφοδιασμού της Ευρώπης από τον Nord Stream 2
epa06031689 (FILE) - The logo of the company Nord Stream is fixed to the landing station of the Baltic Sea pipeline Nord Stream in Lubmin near Greifswald, Germany, 08 November 2011, (reissued 16 June 2017). Media reports on 16 June 2017 state that German and Austrian companies who are investing in the Russia Nord Stream 2 pipeline to the EU are going to be hit hard if the US bill extending sanctions Russia’s aggression in Ukraine goes into law. German Foreign Minister Sigmar Gabriel and Austrian Chancellor Christian Kern in a joint statement said, Europe's energy supplies were 'a matter for Europe, not for the United States.' EPA/STEFAN SAUER GERMANY OUT *** Local Caption *** 50107549 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έγκριση του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 για να διοχετευθεί ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία δεν θα απειλήσει τον εφοδιασμό της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Παρόλο που ο αγωγός είναι έτοιμος να αρχίσει τη λειτουργία του, για να γίνει αυτό, πρέπει ακόμη να πιστοποιηθεί από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας και η σχετική ανάλυση του υπουργείου που αφορά το θέμα του εφοδιασμού, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη ρυθμιστική αρχή να συνεχίσει αυτή τη διαδικασία.

«Στην ανάλυσή του, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση της πιστοποίησης δεν απειλεί την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φυσικό αέριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Στην ανακοίνωσή του, αναφέρεται επίσης ότι υπέβαλε την ανάλυσή του στη ρυθμιστική αρχή μετά από συζητήσεις με γειτονικές χώρες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Ιταλία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είχαν την δυνατότητα της διαβούλευσης επί του θέματος.

Η γερμανική ρυθμιστική αρχή για να πιστοποιήσει τον αγωγό έχει προθεσμία έως τις αρχές Ιανουαρίου, αλλά ενδέχεται να λάβει την απόφασή της νωρίτερα. Μόλις διατυπώσει τη σύστασή της, αυτή διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει στην διάθεση της άλλους δύο μήνες για να αποφανθεί.