Η Γερμανία προτείνει χαμηλότερες θερμοκρασίες στα γραφεία για να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο, καθώς μειώνεται η παροχή από τη Ρωσία

Η Γερμανία προτείνει χαμηλότερες θερμοκρασίες στα γραφεία για να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο, καθώς μειώνεται η παροχή από τη Ρωσία
6522653 20.04.2021 A view shows the compressor station of Yamal-Europe gas pipeline, in Ciechanow, Poland. The pipeline runs across four countries: Russia, Belarus, Poland and Germany. The Polish section consists of a 683-kilometer-long linear part and 5 compressor stations: Ciechanow, Szamotuly, Zambrow, Wloclawek, and Kondratki. Alexey Vitvitsky / Sputnik (Photo by Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP

Η Γερμανία προτείνει πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Το υπουργείο Οικονομίας πρότεινε να μειωθεί η ελάχιστη θερμοκρασία στα γραφεία – τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα – στους 19 βαθμούς Κελσίου, καθώς επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 20%, σύμφωνα με ανακοίνωση. Αυτό θα λάβει χώρα κατά τους ψυχρότερους μήνες, όταν η ζήτηση για θέρμανση είναι συνήθως υψηλή.

Είναι «απαραίτητο να εξοικονομηθεί σημαντικά περισσότερο φυσικό αέριο: στη δημόσια διοίκηση, στις επιχειρήσεις και σε όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά νοικοκυριά», ώστε να ενισχυθεί η πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου πριν από τους ψυχρότερους μήνες, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στην ανακοίνωση.

Η Γερμανία, μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σπεύδει να αποθηκεύσει φυσικό αέριο, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές προς το μπλοκ των χωρών εν μέσω αυξημένων εντάσεων για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία. Η ενεργειακή κρίση, μία από τις χειρότερες της Ευρώπης στη σύγχρονη ιστορία, υποδαυλίζει τον πληθωρισμό και απειλεί να οδηγήσει σε ύφεση ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής. Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου διαπραγματεύονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές Μαρτίου.

Από αυτό το φθινόπωρο, οι προμηθευτές φυσικού αερίου και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους πελάτες και τους ενοικιαστές για το αναμενόμενο κόστος κατανάλωσης φυσικού αερίου και την πιθανή εξοικονόμηση, δήλωσε το υπουργείο.

Τα γερμανικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με υψηλότερους λογαριασμούς φυσικού αερίου και θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν εισφορά για την ενέργεια τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας έως και 1.000 ευρώ ετησίως στο κόστος ζωής μετά τον περιορισμό της προσφοράς από τη Ρωσία.

Η ποσότητα των καυσίμων που μπορούν να εξοικονομήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα της ηπείρου να περάσει τον χειμώνα με περιορισμένες μόνο διακοπές. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι σχεδόν 75% γεμάτες – σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της 1ης Σεπτεμβρίου για 75%, αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται του στόχου της κυβέρνησης για 95% για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία από τη ρυθμιστική αρχή δικτύων της χώρας.

Οι προτάσεις του Χάμπεκ, οι οποίες ισχύουν για την προσεχή και τη μεθεπόμενη περίοδο θέρμανσης, θα συζητηθούν τώρα εντός της γερμανικής κυβέρνησης.