Η Γερουσία της Βραζιλίας παραπέμπει σε δίκη την Ντίλμα Ρούσεφ

Η Γερουσία της Βραζιλίας παραπέμπει σε δίκη την Ντίλμα Ρούσεφ
epa05302046 Brazilian President Dilma Rousseff (C) speaks alongside members of her cabinet, at the Planalto Palace, in Brasilia, Brazil, 12 May 2016. Vice President Michel Temer will become Brazil's acting president on 12 May after the Senate voted to remove Dilma Rousseff from office for up to six months while she is tried in that chamber for allegedly violating budget laws. Critics say she resorted to budget trickery in part to secure her re-election two years ago. Rousseff denies any wrongdoing, had refused to step down and called the bid to impeach her a coup. The impeachment drive was launched as Brazil grapples with a recession and high inflation, as well as the fallout from a massive corruption scandal centered on Brazilian state-controlled oil company Petrobras. EPA/FERNANDO BIZERRA JR.

Η –τυπικά- πρόεδρος της χώρας αναμένεται να εκπέσει κι επισήμως από το αξίωμά της.

Την απόφαση να παραπέμψει σε δίκη την απερχόμενη πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ,με την κατηγορία της παραποίησης των στοιχείων του προϋπολογισμού, αποφάσισε την Τετάρτη η γερουσία της Βραζιλίας.

Μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στους Ολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονται στη χώρα, όπως η υπόθεση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και συνέβαλε στην αντικατάσταση της Ρούσεφ στην προεδρία της χώρας, θα έχει μάλλον άσχημη κατάληξη για την ίδια.

Η μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε 20 ώρες, παρέπεμψε τελικά την Ρούσεφ σε δίκη με ψήφους 59 υπέρ και 21 κατά.

Σε περίπτωση καταδίκης της προέδρου της Βραζιλίας τότε θα δοθεί ένα τέλος στη 13χρονη κυβερνητική πορεία της αριστεράς στη χώρα από το Εργατικό Κόμμα, και θα επιβεβαιώσει την παραμονή του προσωρινού προέδρου, Μικέλ Τέμερ, στον προεδρικό θώκο.

Η Ρούσεφ κατηγορείται για μόχλευση των οικονομικών στοιχείων του προϋπολογισμού και για παράνομη χρήση κονδυλίων τα οποία υποτίθεται πως την βοήθησαν να επανεκλεγεί το 2014.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα και για την τελική καταδίκη της Ρούσεφ απαιτείται η ψήφος των δύο τρίτων της γερουσίας των 81. Δηλαδή πέντε λιγότερες ψήφοι από αυτές που την παρέπεμψαν στη συγκεκριμένη διαδικασία.