Οι γνωσιακές τεχνολογίες της IBM στα χέρια των Ελλήνων επαγγελματιών

Οι γνωσιακές τεχνολογίες της IBM στα χέρια των Ελλήνων επαγγελματιών
epa05110980 (FILE) A file photo dated 19 November 2013 showing an IBM sign in New York, USA. IBM, the business and computer giant, is to release their 4th quarter results on 19 January 2016. EPA/JASON SZENES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκδήλωση για τις διεθνείς τάσεις διοργάνωσε η ΙΒΜ Ελλάδος.

H μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, σε ότι αφορά αναδυόμενες ψηφιακές τάσεις με την παρουσίαση των νέων γνωσιακών υπολογιστικών τεχνολογιών της ΙΒΜ (Cognitive Technologies), οι οποίες προσδίδουν νέα δυναμική στις επιχειρήσεις για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, ήταν ο στόχος εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΙΒΜ Ελλάδος σε συνεργασία με το Hellenic CIO Forum του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής & Επικοινωνιών και το Ελληνικό Ινστιτούτο Marketing της ΕΕΔΕ.

Όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση, με τη βοήθεια των γνωσιακών τεχνολογιών, οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν να αξιοποιούν νέες δεξιότητες για να μετασχηματίσουν ψηφιακά τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται, καθώς οι εν λόγω τεχνολογίες βοηθούν τα στελέχη επιχειρήσεων και τους εξειδικευμένους επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους με βέλτιστο τρόπο και να επιλύουν κρίσιμες προκλήσεις.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων που παρέστησαν είχαν επιπλέον την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις γνωσιακές τεχνολογίες και τη διάσημη πλατφόρμα Watson της ΙΒΜ με ένα εντελώς πρωτότυπο τρόπο. Συνδυάζοντας την τεχνολογία με τη γαστρονομία, ο σεφ κ. Λαζάρου, μαγείρεψε «ζωντανά» συνταγές με ιδιαίτερα υλικά, τις οποίες δημιούργησε με οδηγό την πολύχρονη εμπειρία του και τις προτάσεις που προκύπτουν από τον ΙΒΜ Chef Watson.

Το σύστημα ΙΒΜ Watson αντιπροσωπεύει ένα νέο, αναδυόμενο, μοντέλο υπολογιστικής πληροφορικής -και μας εισάγει στην νέα εποχή του Cognitive Business σε μια εποχή όπου τα συστήματα αντιλαμβάνονται «τον κόσμο» ακριβώς, όπως οι άνθρωποι: μέσω της μάθησης, της κρίσης και της εμπειρίας- προσομοιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Διαθέτουν την ικανότητα να «μαθαίνουν» συνεχώς, κερδίζοντας πολύτιμη γνώση με το πέρασμα του χρόνου, μέσω προηγούμενων αλληλεπιδράσεων.

Η τέχνη της γαστρονομίας είναι ένα πεδίο στο οποίο επίσης δραστηριοποιείται το σύστημα Watson, γνωστό ως Chef Watson, αναδεικνύοντας επί της ουσίας τις δυνατότητες των γνωσιακών υπολογιστικών συστημάτων. Το Chef Watson έχει τη δυνατότητα να αντλεί πληροφορία από 10.000 συνταγές, 2.000 υλικά, 300 τύπους συνταγών και 140 διατροφικές επιλογές με ταυτόχρονη κατανόηση για τα συστατικά των γεύσεων, τις θεωρίες συνδυασμού των τροφίμων και την ψυχολογία όσον αφορά τις προτιμήσεις των ανθρώπων.