Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν λεφτά μόλις για δύο εβδομάδες

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν λεφτά μόλις για δύο εβδομάδες
US President Joe Biden delivers remarks on the economy and lowering prices in the South Court Auditorium at the White House in Washington, DC on November 23, 2021. (Photo by Brendan SMIALOWSKI / AFP) Photo: AFP
Η Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι τα χρήματα για τις ΗΠΑ θα κρατήσουν μέχρι την 1η Ιουνίου και ίσως βγει αληθινή.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον πρόεδρο της Βουλής Κέβιν Μακάρθι ενδέχεται να έχουν μια επιπλέον εβδομάδα περιθώριο προκειμένου να αποτραπεί μια ιστορική χρεοκοπία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Μιλώντας στο Bloomberg Television την Παρασκευή, ο επικεφαλής πολιτικός οικονομολόγος της Goldman Sachs, Άλεκ Φίλιπς, είπε ότι η πρόβλεψη της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν για την 1η Ιουνίου ως «καταληκτική ημερομηνία» που η κυβέρνηση θα ξεμείνει από μετρητά για να πληρώσει όλους τους λογαριασμούς ήταν πιθανώς μια συντηρητική εκτίμηση και στην πραγματικότητα υπάρχει περισσότερος χρόνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα για συνομιλίες για να ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο, εν μέσω ενδείξεων ότι οι κάτοχοι ομολόγων ήδη λαμβάνουν υπόψη τη χαμηλή αλλά αυξανόμενη πιθανότητα πιθανής χρεοκοπίας.

Οι αναλυτές στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην TD Securities του Καναδά, για παράδειγμα, υποστήριξαν ότι οι συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης ενός έτους στις ΗΠΑ – ουσιαστικά μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων – διαπραγματεύονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Επιπλέον, η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων αυτών των βραχυπρόθεσμων γραμματίων του Δημοσίου που λήγουν πριν από την 1η Ιουνίου σε σχέση με εκείνων που λήγουν μετά εκτινάσσεται, αποτελώντας σημάδι ότι οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερα ασφάλιστρα για τον πρόσθετο κίνδυνο.

Τέτοιες σημαντικές συμφωνίες όπως αυτή σπάνια επιτυγχάνονται προτού η πίεση μιας επερχόμενης καταληκτικής προθεσμίας δημιουργήσει το έδαφος για νέες και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις. Ωστόσο, ο φόβος είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάθε λόγο να παραμείνουν σταθεροί στην άρνησή τους ενόψει των πολύ σημαντικών προεδρικών εκλογών του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρώτον, ο πρόεδρος της Βουλής Μακάρθι έχει λίγα περιθώρια ελιγμών εντός του κόμματός του για να διαπραγματευτεί μια συμφωνία: Για να εκλεγεί στο τρίτο υψηλόβαθμο αξίωμα στη χώρα μετά από 14 προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, συμφώνησε σε μια βασική αλλαγή των κανόνων που μειώνουν τη διαπραγματευτική του ικανότητα.

Εάν ένας και μόνο βουλευτής θέλει να εκδιώξει τον Μακάρθι από τη θέση του, μπορεί να καταθέσει ψήφο δυσπιστίας στο βήμα της Βουλής.

Και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο κορυφαίος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών «διέταξε» τον Μακάρθι να μην υποχωρήσει, υπολογίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί «θα υποχωρήσουν απολύτως».

Μια χρεοκοπία υπό την προεδρία του Μπάιντεν που θα οδηγήσει σε οικονομική κρίση θα έβλαπτε ολόκληρη τη χώρα, αλλά πιθανότατα θα αποδεικνυόταν πολύ πιο επιζήμια για τον ίδιο από ό,τι για οποιονδήποτε Ρεπουμπλικάνο που υπηρετεί στο Κογκρέσο.

Αυτό δίνει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κίνητρο να επιδιώξει το αδιέξοδο καθώς βλέπει ένα πιθανό διπλά θετικό σενάριο: Είτε θα καταφέρει να κάνει τους Δημοκρατικούς να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν πλήρως τα αιτήματά τους, είτε το κόμμα του Μπάιντεν θα αναλάβει την ευθύνη για μια ιστορική χρεοκοπία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας διαπραγματευτικά στηρίγματα απέναντι σε έναν δυνητικά αδυσώπητο αντίπαλο, αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος πρέπει να καταφύγει σε μια αμφιλεγόμενη επιλογή.

Η Ενότητα 4 της 14ης Τροποποίησης ορίζει ότι «η εγκυρότητα του δημόσιου χρέους, που έχει εγκριθεί από το νόμο… δεν μπορεί να αμφισβητηθεί», η οποία θα μπορούσε να παρέχει νομικό πρόσχημα για μονομερή αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Μιλώντας στη διάσκεψη της G-7 των κορυφαίων βιομηχανικών χωρών στη Χιροσίμα, ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει πως η κυβέρνησή του έχει την εξουσία να το πράξει εάν χρειαστεί. Αλλά αυτό μπορεί να μην βοηθήσει, καθώς θα μπορούσε να αμφισβητηθεί και να οδηγήσει σε προσφυγή στα δικαστήρια.

Ωστόσο, η Goldman Sachs αναμένει ότι πιθανότατα θα επιτευχθεί συμφωνία και ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ – που δεν έχει μετρητά – να «πλημμυρίσει» την αγορά με 500–600 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες εκδόσεις ομολόγων που μπορεί να αποτρέψουν τα ιδιωτικά κεφάλαια από τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: