Ο «τεχνολογικός πόλεμος» ΗΠΑ και Κίνας θα διχάσει τον κόσμο

Ο «τεχνολογικός πόλεμος» ΗΠΑ και Κίνας θα διχάσει τον κόσμο
Photo: pixabay.com
Υπάρχει ένας «τεχνολογικός πόλεμος» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που θα χωρίσει τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα, προειδοποιεί ο ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της Palantir.

Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και της οικονομικής ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, αλλά οδηγεί επίσης σε σοβαρές εντάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων υπερδυνάμεων του κόσμου, σύμφωνα με τον Jacob Helberg, ανώτερο σύμβουλο πολιτικής της εταιρείας ανάλυσης δεδομένων Palantir.

«Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο δεν είναι τίποτα λιγότερο από έναν τεχνολογικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας», δήλωσε την Παρασκευή στο CNBC ο Helberg, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Επιτροπής Αξιολόγησης Οικονομικών και Ασφαλείας ΗΠΑ-Κίνας, η οποία συμβουλεύει το Κογκρέσο για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο Helberg υποστήριξε ότι καθώς η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναπτύσσουν την τεχνητή νοημοσύνη για στρατιωτικές εφαρμογές, θα υπάρξει διαχωρισμός «σε έναν τεχνολογικό κόσμο υπό κινεζική ηγεσία και έναν τεχνολογικό κόσμο υπό αμερικανική ηγεσία».

Οι ανησυχίες του μπορεί πράγματι να είναι βάσιμες, αλλά η εταιρεία του, η Palantir, βασίζεται σε στρατιωτικές και κυβερνητικές συμβάσεις των ΗΠΑ που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη για σχεδόν το 60% των εσόδων της και πιθανότατα θα επωφεληθεί από έναν τεχνολογικό πόλεμο Κίνας-ΗΠΑ. Το δεύτερο τρίμηνο, τα συνολικά έσοδα της Palantir ήταν 533 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα 302 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν από την κυβέρνηση. Η εταιρεία έχει σημαντικά συμβόλαια με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και πολλές άλλες υπηρεσίες για την παροχή λογισμικού και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτική χρήση.

Παρόλα αυτά, αν ρωτήσετε τον Helberg, «οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε έναν αγώνα για την παγκόσμια ηγεσία στην τεχνητή νοημοσύνη», και αφού έμεινε πίσω για χρόνια, η Κίνα πλησιάζει. Ο Helberg υποστήριξε ότι ο στρατός των ΗΠΑ εξακολουθεί να προηγείται του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) σε εναέριες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά ο PLA είναι «εξαιρετικά ανταγωνιστικός» στην όραση υπολογιστών και στα υποβρύχια αυτόνομα drones.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι ηγεσίες στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο κατανοούν αμφότερες ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η πιο επαναστατική στρατιωτική τεχνολογία εδώ και 80 χρόνια», είπε. «Και η Κίνα βλέπει την Τεχνητή Νοημοσύνη ως απαραίτητη για να ξεπεράσει τις στρατιωτικές δυνατότητες των ΗΠΑ, ιδίως στον Ινδο-Ειρηνικό».

Πέρα από τον τεχνολογικό πόλεμο για την τεχνητή νοημοσύνη, το Πεκίνο απαγόρευσε σε δημόσιους υπαλλήλους να χρησιμοποιούν iPhone, σε μια ακόμη ένδειξη της αυξανόμενης έντασης μεταξύ των υπερδυνάμεων του κόσμου και της αυξανόμενης καχυποψίας στην Κίνα για τις εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ. Ο νέος περιορισμός της Κίνας έρχεται μετά την απαγόρευση από τον Πρόεδρο Μπάιντεν της πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού των εταιρειών Huawei Technologies και ZTE στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας τα προϊόντα των εταιρειών «απαράδεκτο κίνδυνο» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Βλέπουμε αυτούς τους περιορισμούς στη χρήση των iPhone και Tesla από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους όχι μόνο ως αντίποινα κατά των αμερικανικών περιορισμών, αλλά και ως αντανάκλαση αυτής της αυξανόμενης δυσπιστίας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αμερικανικών εταιρειών για γεωπολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο Helberg σχετικά με την απόφαση να απαγορευτεί στους κυβερνητικούς υπαλλήλους η χρήση iPhone και αμερικανικών ηλεκτρικών οχημάτων, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο έχει αρχίσει να αμφισβητεί τον διαχωρισμό μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com