Γιατί η Google αποφάσισε να αποσυρθεί από στρατιωτικό πρόγραμμα 10 δισ. δολαρίων

Γιατί η Google αποφάσισε να αποσυρθεί από στρατιωτικό πρόγραμμα 10 δισ. δολαρίων
epa06896254 (FILE) - - A man passes by a Google logo in Frankfurt, Germany, 21 October 2004 (reissued 18 July 2018). According to reports, the EU on 18 July 2018 fines Google with a fine of five billion US dollars over 'illegal restrictions on the use of Android.' EPA/BORIS ROESSLER GERMANY OUT *** Local Caption *** 54378520 Photo:

Η τεχνολογική εταιρεία γνωστοποίησε τις προθέσεις της όσον αφορά γενικά τη συμμετοχή της σε τέτοιου είδους προγράμματα.

H Google αποφάσισε να μη συμμετάσχει τελικά σε διαγωνισμό για συμβόλαιο cloud computing με το Πεντάγωνο, ύψους 10 δισ. δολαρίων, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενδεχομένως έρχεται σε αντίθεση με τις εταιρικές της αρχές και αξίες.

Το πρόγραμμα αυτό, γνωστό ως Joint Enterprise Defense Infrastructure cloud (JEDI, χάριν συντομίας, με εμφανή την παραπομπή στους ιππότες Τζεντάι του «Πολέμου των Άστρων»), περιλαμβάνει την αποστολή πολύ μεγάλων όγκων δεδομένων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας σε σύστημα cloud το οποίο διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία. Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν περιθώριο υποβολής προτάσεων για το συμβόλαιο, διαρκείας μέχρι και 10 ετών, έως τις 12 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση της Google έγινε τη Δευτέρα, μερικούς μήνες αφότου η εταιρεία αποφάσισε να μην ανανεώσει τη συμμετοχή της σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης του Πενταγώνου, κατόπιν έντονων αντιδράσεων εργαζομένων της, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στη συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις. Ακολούθως, η εταιρεία κοινοποίησε ένα σετ αρχών, σκοπός του οποίου ήταν να ορίζει με τι είδους προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης θα ασχολείται.

Οι αρχές δηλώνουν ότι η Google δεν θα αναπτύξει μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που προκαλεί βλάβη (εκτός και αν «τα οφέλη ξεπερνούν σημαντικά το ρίσκο»), διευκολύνει την κατασκευή όπλων, παρέχει παρακολούθηση που παραβιάζει τις διεθνείς νόρμες ή αντιπαρατίθεται με τη διεθνή νομοθεσία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν υποβάλλουμε πρόταση για το συμβόλαιο JEDI επειδή πρώτον, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα είναι σύμφωνο με τις Αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης μας (AI Principles)», ανέφερε εκπρόσωπος της Google σε σχετική ανακοίνωση. «Και δεύτερον, διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν μέρη του συμβολαίου που είναι εκτός πλαισίου των παρουσών κυβερνητικών πιστοποιήσεών μας». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Google «εργάζεται για να υποστηρίξει την αμερικανική κυβέρνηση με το cloud μας με πολλούς τρόπους».

Μερικοί όμως αμφισβήτησαν το για ποιο λόγο οι Αρχές Τεχνητής Νοημοσύνης της Google την ανάγκασαν να αποφασίσει να μην διεκδικήσει το συμβόλαιο με το Πεντάγωνο, ενώ η εταιρεία συνεχίζει να εργάζεται πάνω στο Dragonfly, μια λογοκριμένη έκδοση του Google που συμμορφώνεται με τους κανόνες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.