Η εξωπραγματική πόλη υψηλής τεχνολογίας που θέλει να χτίσει η Google

Η εξωπραγματική πόλη υψηλής τεχνολογίας που θέλει να χτίσει η Google

Πώς θα μοιάζει η Quayside;

του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς

Η μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, υπέβαλλε αίτηση για να εκμεταλλευθεί ένα μεγάλο οικόπεδο στο κέντρο του Τορόντο ώστε να δημιουργήσει μια εντελώς νέα πόλη υψηλής τεχνολογίας.

Η υποβολή της αίτησης είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της Sidewalk Labs LLC, του τμήματος αστικής καινοτομίας της εταιρείας, και είναι κομμάτι ενός ευρύτερου οράματος για τη δημιουργία μιας αστικής περιοχής μεγάλης κλίμακας που θα έχει σχεδιαστεί από μια εταιρεία τεχνολογίας.

«Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από σας νομίζετε ότι αυτή είναι μια τρελή ιδέα. Εμείς όμως δεν τη θεωρούμε καθόλου τρελή. Οι άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν τρελή η απόφαση της Google να συνδέσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου. Και εξίσου τρελό θεώρησαν το concept ενός αυτοκινούμενου οχήματος δίχως οδηγό» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Sidewalk, Νταν Ντοκτόροφ.

Προτού υποβάλλει αίτηση για το Τορόντο, η Sidewalk Labs είχε εξετάσει τις περιπτώσεις του Ντένβερ και του Ντιτρόιτ ως πιθανές υποψηφιότητες για την κατασκευή μιας πόλης υψηλής τεχνολογίας, αναφέρει το Bloomberg.

Αν το σχέδιο για το Τορόντο προχωρήσει, θα σημάνει τον μετασχηματισμό ενός οικοπέδου πενήντα περίπου στρεμμάτων σε μια γειτονιά που θα ονομάζεται Quayside και θα γειτνιάζει με το εμπορικό κέντρο της πόλης.

Οι λεπτομέρειες της αίτησης δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά στο παρελθόν ο Ντοκτόροφ έχει αναφερθεί στο όραμά του για αστικές περιοχές που θα βασίζονται σε αισθητήρες, απεριόριστη ευρυζωνική συνδεσιμότητα, και συλλογές μεγάλων δεδομένων.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνολογίες, ο Ντοκτόροφ πιστεύει ότι μια πόλη θα μπορούσε να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και να γεφυρώσει το «ψηφιακό χάσμα» μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.

Οι αξιωματούχοι της πόλης του Τορόντο, της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, δεν έχουν προβεί σε κάποιο σχόλιο. Όμως, ηFinancial Post ανέφερε ότι η πόλη μπορεί να θεωρηθεί μια καλή υποψηφιότητα για μια πειραματική γειτονιά υψηλής τεχνολογίας χάρη στην ταχεία ανάπτυξή της, την ποικιλομορφία του πληθυσμού, και την επιθυμία προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων.

Αν προχωρήσει το πρόγραμμα, θα είναι το μεγαλύτερο πρότζεκτ για τη Sidewalk Labs μέχρι σήμερα.