Η Google ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με άλλη μια έρευνα της Κομισιόν

Η Google ίσως βρεθεί αντιμέτωπη με άλλη μια έρευνα της Κομισιόν
Photo:

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να ερευνά την υπηρεσία AdWords της Google το 2010.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει άλλον έναν ρυθμιστικό πονοκέφαλο στην Ευρώπη, αφότου η επικεφαλής ανταγωνισμού της Ευρ. Ένωσης είπε ότι ίσως ξεκινήσει και τρίτη έρευνα εναντίον της Google, αυτή τη φορά εστιάζοντας στα διαφημιστικά της συμβόλαια.

Η Google προσπαθεί ήδη να αντικρούσει τις κατηγορίες σε δύο άλλες υποθέσεις παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας – μία σχετικά με τα αποτελέσματα αναζήτησης και μία σχετικά με το Android.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού στην Ευρ. Επιτροπή, είπε ότι η ομάδα της εξετάζει τις υπηρεσίες διαφήμισης της Google και ελπίζει να καταλήξει σύντομα σε μια απόφαση, σύμφωνα με το Bloomberg.

H Ευρ. Επιτροπή ξεκίνησε να ερευνά την υπηρεσία AdWords της Google το 2010. Η έρευνα είχε μπει στο «ψυγείο» για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά η Βεστάγκερ την ενεργοποίησε εκ νέου φέτος.

Συνολικά, η ενασχόληση της Ευρ. Επιτροπής με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google κρατάει μια εξαετία τώρα. Το πρόστιμο που θα μπορούσε να επιβάλλει η Ευρ. Ένωση φτάνει έως και το 10% των ετήσιων παγκόσμιων πωλήσεων της εταιρείας, δηλαδή έως και 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Google απορρίπτει τις κατηγορίες και εντείνει την άσκηση πίεσης στις Βρυξέλλες. Το 2014, ξόδεψε 4,5 εκατομμύρια ευρώ σε δραστηριότητες lobbying στην Ευρ. Ένωση, ποσό τριπλάσιο από το αντίστοιχο του 2013.

Αλλά οι δραστηριότητες αυτές δεν φαίνεται να αποδίδουν.

Η Ευρ. Επιτροπή κατηγόρησε για πρώτη φορά την Google πέρυσι τον Απρίλιο, λέγοντας ότι η εταιρεία συστηματικά δίνει πλεονέκτημα στα δικά της αποτελέσματα αναζήτησης έναντι εκείνων των ανταγωνιστών της. Η ανακοίνωση της σχετικής επιβολής προστίμου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Και τον προηγούμενο μήνα, η Επιτροπή απήγγειλε εκ νέου κατηγορίες στην Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό της το σύστημα Android. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Google κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, απαιτώντας από τους κατασκευαστές έξυπνων τηλεφώνων να «φορτώνουν» 11 βασικές εφαρμογές Google στη συσκευή προτού την αγοράσει ο καταναλωτής.