Η Ιαπωνία επέστρεψε στην ύφεση

Η Ιαπωνία επέστρεψε στην ύφεση
Shinzo Abe, Japan's prime minister and president of the ruling Liberal Democratic Party (LDP), gestures as he speaks during a news conference at the party's headquarters in Tokyo, Japan, on Monday, Dec. 15, 2014. Prime Minister Shinzo Abe claimed a mandate for his economic program after his gamble on early elections paid off with a sweeping victory that forced the leader of the opposition to resign. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

Η Ευρώπη δεν είναι πλέον η μόνη που βιώνει τις συνέπειες της κινεζικής επιβράδυνσης.

Συρρίκνωση 0,8% κατέγραψε η ιαπωνική οικονομία σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2015. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μαρτυρούν πως η Ιαπωνία επέστρεψε στην ύφεση και παρά το γεγονός πως κανείς δεν εκπλήσσεται, όλοι περίμεναν μία λίγο καλύτερη επίδοση.

Η επίδραση της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας γίνεται πλέον αισθητή και στην Ιαπωνία. Μάλιστα, είναι η τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καταγράφει διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, περνώντας στην ύφεση. Αυτή τη φορά, όμως, έχει προηγηθεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα νομισματικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Η οικονομία είχε αρχικά αντιδράσει θετικά στην πολιτική των «Abenomics» το 2013. Το γιέν είχε αρχικά υποχωρήσει κατά 20%, ενισχύοντας τις εξαγωγές και το επιχειρηματικό κλίμα. Ωστόσο, η δεύτερη φάση εφαρμογής αυτής της πολιτικής δεν ήταν εξίσου επιτυχής, καθώς η οικονομία είχε αποδυναμωθεί μετά τη μεγάλη αύξηση των φόρων και την νέα υποχώρηση του γιεν.

Με έναν τόσο μεγάλο τομέα εξαγωγών, η Ιαπωνία είναι αναπόφευκτα εκτεθειμένη στις εξελίξεις που αφορούν στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της, όπως η Κίνα. Μάλιστα, έρευνα της PriceWaterhouseCoopers σε επιχειρηματικούς ηγέτες στην Ασία έδειξε πως η εμπιστοσύνη στην ιαπωνική οικονομία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012. Για την ακρίβεια, μόνο το 28% το ερωτηθέντων ήταν «πολύ σίγουροι» για την αύξηση των εσόδων τους τους επόμενους 12 μήνες-από 46% πέρυσι. Το ποσοστό εκείνων που «δεν ήταν πολύ σίγουροι» αυξήθηκε στο 27% από το 8%.