Οι ιδιοκτήτες αεροσκαφών προσπαθούν να πάρουν πίσω τα αεροπλάνα τους από τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις

Οι ιδιοκτήτες αεροσκαφών προσπαθούν να πάρουν πίσω τα αεροπλάνα τους από τη Ρωσία μετά τις κυρώσεις
epa09841621 An airplane of China Eastern Airlines prepares to land at Beijing Capital International Airport in Beijing, China, 22 March 2022. A China Eastern Airlines Boeing 737-800 with 132 people on board crashed in southern China on a flight from Kunming to Guangzhou on 21 March 2022, according to China's Civil Aviation Administration. EPA/WU HONG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ΕΕ διέταξε τους εκμισθωτές αεροσκαφών να ακυρώσουν όλα τα συμβόλαιά τους με τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έως τις 28 Μαρτίου - κάτι που, στην πράξη, σημαίνει ότι οι εκμισθωτές θα πρέπει να πάρουν πίσω τα αεροπλάνα από τους ρωσικούς αερομεταφορείς.

του Nicholas Gordon

Η Aircraft Leasing Ireland (ALI), μια ένωση εταιρειών μίσθωσης αεροσκαφών με έδρα στην Ιρλανδία, λέει ότι τα μέλη της έχουν συμμορφωθεί με την προθεσμία της ΕΕ για να ακυρώσουν όλες τις συμβάσεις τους με ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Τώρα έρχονται τα δύσκολα: να καταφέρουν να πάρουν πίσω τα αεροπλάνα τους.

Οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες μισθώνουν και εκμεταλλεύονται περίπου 515 αεροπλάνα ξένης ιδιοκτησίας, συνολικής αξίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η ΕΕ διέταξε τους εκμισθωτές αεροσκαφών να ακυρώσουν όλα τα συμβόλαιά τους με τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έως τις 28 Μαρτίου – κάτι που, στην πράξη, θα σήμαινε ότι οι εκμισθωτές θα πρέπει να πάρουν πίσω τα αεροπλάνα από τους ρωσικούς αερομεταφορείς.

Οι εκμισθωτές μπορούν να ανακτήσουν αυτά τα αεροπλάνα όταν προσγειώνονται σε ξένα αεροδρόμια, με περίπου 78 κατασχέσεις μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Vitaly Savelyev.

Αλλά οι εκμισθωτές έχουν λίγες επιλογές για να ανακτήσουν τα αεροπλάνα που βρίσκονται στη Ρωσία, αφού οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες όπως η Aeroflot έχουν σταματήσει σχεδόν όλες τις διεθνείς πτήσεις τους για να προστατεύσουν τα αεροπλάνα τους από την κατάσχεση. Η ALI είπε ότι τα μέλη της είχαν «περιορισμένη επιτυχία» στην επιστροφή των αεροπλάνων τους από τη Ρωσία, οδηγώντας δυνητικά σε απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες «οικειοποιούνται» τα αεροπλάνα τους.

Οι εκμισθωτές αεροσκαφών της Ιρλανδίας έχουν σημαντική έκθεση στη Ρωσία. Η Ιρλανδία είναι ένας σημαντικός κόμβος για τη μίσθωση αεροσκαφών, με την ALI να ισχυρίζεται ότι το 60% των μισθωμένων αεροσκαφών στον κόσμο ανήκουν σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης με έδρα την Ιρλανδία. Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία συμβούλων IBA, η ιρλανδική εκμισθώτρια αεροσκαφών AerCap – η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροπλάνων στον κόσμο – έχει εκμισθώσει σχεδόν το 7,5% του χαρτοφυλακίου της, ή περίπου 145 αεροπλάνα, σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνονται αισιόδοξοι για την ικανότητα των εκμισθωτών αεροσκαφών να αντέξουν την πιθανή απώλεια των αεροπλάνων τους. Οι μετοχές της AerCap έχουν ανακτήσει λίγο περισσότερο από το ήμισυ των ζημιών τους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 24% από το χαμηλό σημείο των 43,89 δολαρίων στις 7 Μαρτίου, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερα κατά 13% από το επίπεδο των 63 δολαρίων πριν από την εισβολή.

Η απώλεια αεροπλάνων στη Ρωσία «δεν πρόκειται να ‘ακρωτηριάσει’ αυτές τις επιχειρήσεις», δήλωσε στο Reuters ο Brad Dailey, διευθυντής της Alton Aviation Consultancy.

Ανήμποροι να ανακτήσουν τα αεροπλάνα τους, οι εκμισθωτές προσπαθούν τώρα να ανακτήσουν τις ζημίες τους από τους ασφαλιστές. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού τα μητρώα αεροσκαφών στις Βερμούδες και την Ιρλανδία ανέστειλαν την πιστοποίησή τους για αεροπλάνα που λειτουργούν στη Ρωσία, ο Πούτιν εξέδωσε απόφαση που επέτρεπε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να καταχωρήσουν εκ νέου τα αεροπλάνα τους στη Ρωσία. Ο νόμος, στην πραγματικότητα, θα επέτρεπε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να χρησιμοποιούν αεροπλάνα ξένης ιδιοκτησίας και να συνεχίσουν τις πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ο νέος νόμος ώθησε τους εκμισθωτές να υποβάλλουν ασφαλιστικές αξιώσεις, αν και οι νομικές μάχες για την αποζημίωση είναι πιθανό να διαρκέσουν χρόνια.

Πηγή: Fortune.com