Η οικονομία των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο ανταγωνιστική τα τελευταία δύο χρόνια…και να γιατί

Η οικονομία των ΗΠΑ έχει γίνει λιγότερο ανταγωνιστική τα τελευταία δύο χρόνια…και να γιατί
Photo: pixabay.com
Μόλις πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν στην κορυφή της λίστας. Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει, τουλάχιστον για την ώρα. Γιατί οι ΗΠΑ έπεσαν τόσο αισθητά;

του David Meyer

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των πέντε πιο ανταγωνιστικών οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με κατάταξη από το Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διαχείρισης (IMD) στην Ελβετία. Μόλις πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν στην κορυφή της λίστας.

Αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει, τουλάχιστον για την ώρα.

Στην 31η έκδοση της κατάταξης, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, οι ΗΠΑ έπεσαν στη 10η θέση, ακριβώς πίσω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως και πέρυσι, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Σιγκαπούρη, και ακολουθείται από τη Δανία και την Ελβετία.

Η κατάταξη του IMD βασίζεται σε ένα συνδυασμό ποσοτικών δεδομένων από πηγές όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ποιοτικά δεδομένα που προέρχονται από έρευνα με τη συμμετοχή πάνω από 6.300 επιχειρηματικών στελεχών μεσαίου και ανώτερου επιπέδου σε 100 χώρες. Τα αποτελέσματα λαμβάνουν υπόψη τα πάντα, από το εμπόριο και τις επενδύσεις έως τα εκπαιδευτικά συστήματα και την τεχνολογική υποδομή των χωρών.

Γιατί λοιπόν οι ΗΠΑ έπεσαν τόσο αισθητά; Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με τον Christos Cabolis, επικεφαλής οικονομολόγο στο Κέντρο Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας του IMD και έναν από τους συγγραφείς της φετινής έκθεσης.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία του IMD, η επιβολή δασμών του Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα επέφερε στην πραγματικότητα ένα διπλό χτύπημα. Τα μέτρα όχι μόνο μείωσαν το άνοιγμα των ΗΠΑ στο διεθνές εμπόριο, αλλά είχαν επίσης αρνητικό αντίκτυπο στις δημόσιες δαπάνες της χώρας. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έδωσε δισεκατομμύρια για να στηρίξει τους αγρότες οι οποίοι επλήγησαν από τους δασμούς της Κίνας, ενώ είχε ήδη περικόψει τους φόρους των εταιρειών.

«Βλέπουμε ότι οι χώρες που είχαν καλύτερη απόδοση φέτος είναι επίσης εκείνες που έχουν πολύ καλύτερη δομή και πειθαρχία σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο Cabolis, ο οποίος επίσης σημείωσε ότι οι επιτυχημένες χώρες ήταν εκείνες με ισχυρό κοινωνικό ιστό και αποτελεσματικές κυβερνήσεις. Η κοινωνική συνοχή δεν είναι τομέας όπου οι ΗΠΑ τα πάνε καλά τελευταία, προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον Cabolis, η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην πρώτη θέση λόγω της ικανότητάς της να αποκτά διεθνή ταλέντα καθώς και λόγω και της ποιότητας του εκπαιδευτικού της συστήματος. Στη Δανία, η αποδοτικότητα των υποδομών και των επιχειρήσεων ήταν παράγοντας που συνέβαλλε στην ισχυρή επίδοση της χώρας.

Μια ιδιαιτερότητα της κατάταξης του IMD είναι ότι τα ποσοτικά δεδομένα, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στη σύνταξη της λίστας, προέρχονται από το προηγούμενο έτος, ενώ τα δεδομένα της έρευνας συλλέγονται κατά το έτος δημοσίευσης. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, τα ποσοτικά δεδομένα προέρχονται από το 2019, πριν την πανδημία, αλλά οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο ήταν από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020- μια περίοδο κατά την οποία ο έκτακτος χαρακτήρας της κατάστασης έγινε εμφανής και οι χώρες άρχισαν να προχωρούν σε  lockdown των οικονομιών τους.