Η υπερβολική βία στα βιντεοπαιχνίδια φέρνει έσοδα

Η υπερβολική βία στα βιντεοπαιχνίδια φέρνει έσοδα

Κάποτε η υπερβολική βία στα βιντεοπαιχνίδια ανάγκασε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επέμβει. Τώρα είναι απλά κάτι που έχουμε συνηθίσει.

Tο 1992 το παιχνίδι «Mortal Kombat» θεωρήθηκε τόσο βίαιο που τράβηξε την προσοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ οδηγώντας το 1993 το Κογκρέσο σε ακροάσεις σχετικά με τη βία στα βιντεοπαιχνίδια. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία του Συμβουλίου Αξιολόγησης Ψυχαγωγικού Λογισμικού το 1994 (ESRB).

Η αυθεντική εκδοχή του Mortal Kombat αιχμαλώτισε το ενδιαφέρον των gamers λόγω των ανατριχιαστικών θανάτων που περιελάμβανε. Όμως, τα παιχνίδια εκείνης της περιόδου άφηναν πολλά στη φαντασία, λόγω των περιορισμών των ίδιων των κονσολών.

Σήμερα, η Warner Bros και η NetherRealm Studios λανσάρουν τη δέκατη έκδοση του δημοφιλούς παιχνιδιού πάλης και σύμφωνα με το δημιουργό του παιχνιδιού, Ed Boon, είναι το πιο επιτυχημένο λανσάρισμα στην ιστορία του. Την ίδια ώρα, καθώς το παιχνίδι έχει γίνει οπτικά πιο ρεαλιστικό, με ωμή βία, ηχούν αποδυναμωμένες οι φωνές πολιτικών ή ομάδων γονέων. Ενώ η βία συνεχίζει να γοητεύει παλιούς και νέους οπαδούς, έχει πάψει πλέον να αποτελεί σημείο πόλωσης ή διαφωνίας σε μια κοινωνία που έχει συνηθίσει τη βία στα πάντα, από κινούμενα σχέδια μέχρι κινηματογραφικές ταινίες.

Το «Mortal Kombat Χ» αναμένεται να είναι μία από τις πλέον προσοδοφόρες πηγές για την Warner Bros. Ο Michael Pachter, αναλυτής video games στη Wedbush Securities, προβλέπει πως το παιχνίδι θα πουλήσει 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Η ένατη έκδοση του παιχνιδιού, η οποία κυκλοφόρησε το 2011, ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του παιχνιδιού με πωλήσεις 5.000.000 αντιτύπων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Newzoo, Peter Warman. Εξαιρώντας τη νέα έκδοση, το παιχνίδι έχει πουλήσει πάνω από 35 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την Entertainment Software Agency, ο μέσος όρος ηλικίας ενός gamer σήμερα είναι τα 35 έτη. Η απήχη του gaming είναι τεράστια: 150 εκατομμύρια Αμερικανοί παίζουν βιντεοπαιχνίδια σήμερα, ενώ τέσσερα στα πέντε σπίτια διαθέτουν κάποιο είδος συσκευής τυχερών παιχνιδιών. Κατά μέσο όρο, οι παίκτες ασχολούνται με τα video games για 13 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί έχουν μεγαλώσει με το «Mortal Kombat».

Σύμφωνα με τον Joost van Dreunen, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Superdata, το «Mortal Kombat» είναι μέρος της κουλτούρας του gamer , όπως το «Pac-Man» και το «Donkey Kong». Το «Mortal Kombat» έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους, καθώς υπάρχουν πολλές σειρές παιχνιδιών που προβάλλουν τη βία, όπως το Street Fighter, το Dead or Alive, το Tekken και το Soulcalibur. Αλλά κανένα από αυτά δεν επικεντρώθηκε στην υπερβολική βία, που είναι η καρδιά και η ψυχή του Mortal Kombat. Το Mortal Kombat θεωρείται πως έχει καταφέρει να επανεφευρίσκει τον εαυτό του, διατηρώντας αφοσιωμένους τους οπαδούς του.