Οι ισχυροί του ΝΑΤΟ παραμένουν σαστισμένοι από το φιάσκο του Αφγανιστάν

Οι ισχυροί του ΝΑΤΟ παραμένουν σαστισμένοι από το φιάσκο του Αφγανιστάν
epa09416517 Taliban fighters are seen on the back of a vehicle in Kabul, Afghanistan, 16 August 2021. Taliban co-founder Abdul Ghani Baradar, on 16 August 2021, declared victory and an end to the decades-long war in Afghanistan, a day after the insurgents entered Kabul to take control of the country. Baradar, who heads the Taliban political office in Qatar, released a short video message after President Ashraf Ghani fled and conceded that the insurgents had won the 20-year war. EPA/STRINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν και τις χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα γερμανικά κόμματα δηλώνουν συγκλονισμένα. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων ζήτησε μάλιστα ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου που είναι αρμόδιο για τις μυστικές υπηρεσίες.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) δήλωσε συγκλονισμένη στο ομοσπονδιακό προεδρείο του κόμματός της: «Πρέπει να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας μια τέτοια αποστολή», τόνισε σύμφωνα με συμμετέχοντες στην συνεδρίαση. «Τώρα πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι». Σύμφωνα με συμμετέχοντες η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για έως και 10.000 πολίτες που η Γερμανία θέλει να φέρει πίσω.

«Είναι ηθικά επιτακτική ανάγκη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να φέρει πίσω τώρα τους Γερμανούς πολίτες από την Καμπούλ. Τώρα πρέπει να γίνει μια μη γραφειοκρατική μαζική εκκένωση. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι υπεύθυνος για όλους εκείνους που δεν μπορούν πλέον να σώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: Αφγανιστάν: Οι εξελίξεις που έπιασαν τον Μπάιντεν στον «ύπνο»

Πότε θα μιλήσει ο Μπάιντεν;

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ σήμερα προκειμένου να κάνει δηλώσεις για το Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις στις 22.45 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Αμερικανοί «πρέπει να περιμένουν να έχουν σύντομα νέα του προέδρου. Ήδη αυτήν την στιγμή βρίσκεται σε ενεργείς επαφές με την ομάδα Εθνικής Ασφαλείας. Εργάζεται σκληρά για την διαχείριση της κατάστασης αυτής», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Τζέικ Σάλιβαν.

Η τελευταία προφορική δημόσια παρέμβαση του Τζο Μπάιντεν ήταν στις 10 Αυγούστου, όταν διαβεβαίωσε ότι «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του για την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν μέχρι τις 31 Αυγούστου έπειτα από 20ετείς συγκρούσεις.

Στην συνέχεια, γνωστοποίησε μέσω γραπτής ανακοίνωσης την απόφαση για την ανάπτυξη 6.000 Αμερικανών στρατιωτών για την διαφύλαξη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ και την απομάκρυνση 30.000 Αμερικανών και Αφγανών που είχαν συνεργασθεί με τις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε σήμερα τον δείχνει καθισμένο μόνο μπροστά σε ένα τεράστιο τραπέζι συσκέψεων στο Καμπ Ντέιβιντ απέναντι σε οθόνη τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετέχουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Photo: AFP

Έκκληση Γκουτέρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας να «χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για να καταπνίξει την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή στο Αφγανιστάν» και να εγγυηθεί ότι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.

«Λαμβάνουμε ανατριχιαστικές πληροφορίες για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ανησυχώ ιδιαιτέρως για τις αναφορές περί αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν», είπε ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον λαό του Αφγανιστάν», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Συνάντηση Αμερικανών με Ταλιμπάν στη Ντόχα

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ταλιμπάν χθες στην Ντόχα, προκειμένου να τους ζητήσει να μην επιτεθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός του Πενταγώνου.

«Επιβεβαιώνω» τις πληροφορίες σχετικά με αυτήν τη συνάντηση στην Ντόχα, είπε ο αξιωματικός, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες δεσμεύσεις που αναλήφθησαν από τους Ταλιμπάν.

Άσυλο στους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ζητά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ζήτησε σήμερα να εξασφαλιστεί άσυλο σε όσους εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν και κινδυνεύουν να διωχθούν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

«Η εξελισσόμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν απαιτεί ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Η χώρα χρειάζεται μια διαρκή και χωρίς αποκλεισμούς πολιτική λύση που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και επιτρέπει στους Αφγανούς να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το άσυλο πρέπει να είναι εγγυημένο σε όσους κινδυνεύουν να διωχθούν », έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Twitter.