«Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά» – Βαρουφάκης και Τσακαλώτος «αποχαιρετούν» τον Σόιμπλε

«Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά» – Βαρουφάκης και Τσακαλώτος «αποχαιρετούν» τον Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφκανγκ Σόιμπλε πριν την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αιχμηρά σχόλια των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σχολίασε τον θάνατο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά, όχι όμως σκληρότερα από εκείνους που υπέκυψαν στις καταστροφικές του πολιτικές».

Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι ο Σόιμπλε προσωποποιούσε την εκρηκτική αντίφαση που γέννησε την Κρίση του Ευρώ οδηγώντας από τη μία μεριά στην φτωχοποίηση της Ελλάδας και, από την άλλη, στην σημερινή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν η προσωποποίηση της πολιτικής στήριξης (με μέσα βίαιης λιτότητας και κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών) μιας νομισματικής ένωσης στην οποία ο ίδιος δεν πίστευε. Προσωποποιούσε δηλαδή την εκρηκτική αντίφαση που γέννησε την Κρίση του Ευρώ και τις (αναπόφευκτα αποτυχημένες) πολιτικές αντιμετώπισής της που οδήγησαν, από τη μία μεριά, στην φτωχοποίηση της Ελλάδας και, από την άλλη, στην σημερινή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης. Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά, όχι όμως σκληρότερα από εκείνους που υπέκυψαν στις καταστροφικές του πολιτικές».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνοδεύει την τοποθέτησή του παραθέτοντας δύο αποσπάσματα που θεωρεί χαρακτηριστικά για τον Σόιμπλε, από το βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι».

Τσακαλώτος: Δεν θα τον κρίνει καλά η Ιστορία

«Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυστηροί. Δεν θα τον κρίνει καλά η Ιστορία», σχολίασε από την πλευρά του ο πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν βουλευτή της Νέας Αριστεράς Ευκλείδη Τσακαλώτου.

«Ηταν ηγέτης που κυριάρχησε στο Eurogroup για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ υπογράμμισε ότι ο κ. Σόιμπλε «ήθελε πολιτική ένωση της Ευρώπης, αλλά μόνο για ορισμένες χώρες. Το όνειρό του ήταν μια πολιτική ένωση για τους λίγους».

«Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των πολιτικών που σε μια κρίση δεν καταλαβαίνουν ότι έχει αλλάξει το παράδειγμα, ότι οι παλιές πολιτικές και ιδεολογίες δεν δουλεύουν. Θα μπορούσε να καταστρέψει η Ευρώπη. Θα είναι αυστηρή η κρίση της Ιστορίας» προσέθεσε και κατόπιν σχολίασε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν σκληρός και με τον δικό του λαό και ότι δημιούργησε μεγάλες ανισότητες ως υπουργός Οικονομικών. Ηταν όμως και πονηρός. Δηλαδή οι δορυφόροι στο Eurogroup τού έκαναν τα χατίρια για να τους κάνει τα χατίρια».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: