Η Ivanka Trump βγάζει χρήματα επιλέγοντας απλώς τα ρούχα της κάθε μέρα

Η Ivanka Trump βγάζει χρήματα επιλέγοντας απλώς τα ρούχα της κάθε μέρα
epa06265728 Ivanka Trump prior to the Women Entrepreneurs Finance Initiative panel discussion during the 2017 IMF World Bank Group annual meetings at the IMF headquarters in Washington, DC, USA, 14 October 2017. The 2017 Annual meetings of the International Monetary Fund and World Bank Group take place 9-15 October. EPA/SHAWN THEW

Η αξία του εμπορικού σήματος της «Πρώτης Κόρης» των ΗΠΑ έχει εκτοξευθεί χάρη στις επίσημες εμφανίσεις της ως συμβούλου του προέδρου Τραμπ. 

του John Patrick Pullen

Καθώς ο Donald Trump κλείνει έναν χρόνο στην προεδρία των ΗΠΑ, οι ηθικές προκλήσεις που απορρέουν από την επιχειρηματική του ιδιότητα έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Πέρα ​​από τα ταξίδια στο θέρετρο του Mar-a-Lago και τους αξιωματούχους που κάνουν κρατήσεις στο ξενοδοχείο του Trump στην Ουάσινγκτον, οι φωτογραφίες της Ivanka Trump που δημοσιεύονται στο Twitter και στο Instagram δείχνουν τις απρόβλεπτες συνέπειες που έχει η εμπλοκή δημοσίων αξιωματούχων με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα από αυτά που φοράει η Ivanka Trump είναι προϊόντα του προσωπικού εμπορικού της σήματος. Όταν βγαίνει στις ειδήσεις φορώντας τα παπούτσια ή τα φορέματα της εταιρείας της, η βοηθός του προέδρου αυξάνει την καθαρή της αξία – και τα μέσα ενημέρωσης είναι συνεργοί σε αυτό.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Wall Street Journal και της ιστοσελίδας μόδας Star Style, η Ivanka Trump φορούσε τα ρούχα, τα παπούτσια ή άλλα προϊόντα της μάρκας στο 68% των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε επίσημες εμφανίσεις και δημοσιεύτηκαν στους λογαριασμούς των social media από τον Μάρτιο που έγινε σύμβουλος του Λευκού Οίκου μέχρι τον Νοέμβριο.

Παρόλο που η «Πρώτη Κόρη» έχει παραδώσει τον καθημερινό έλεγχο της εταιρείας στον κουνιάδο της, Josh Kushner, και την κουνιάδα της, Nicole Meyer, εξακολουθεί να λαμβάνει μέρος των κερδών της. Αυτό καθιστά τις επιλογές της ένδυσής της αμφιλεγόμενες.

Η WSJ περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο, μέσω της χρήσης affiliate συνδέσμων μάρκετινγκ, οι ιστότοποι που δημοσιεύουν φωτογραφίες της Ivanka αξιοποιούν τα ρούχα της για να βγάλουν λεφτά.

Αρχικά, η Ivanka θα φορέσει κάτι δημοσίως και θα φωτογραφηθεί με αυτό. Στη συνέχεια, ορισμένα μέσα, όπως η The Daily Mail, θα δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες, με λεζάντες που περιλαμβάνουν κείμενο που κατευθύνει τους αναγνώστες σε έναν σύνδεσμο για την αγορά αυτών των ρούχων.

Αυτοί οι σύνδεσμοι ονομάζονται affiliate σύνδεσμοι. Πρόκειται για έναν διακανονισμό σύμφωνα με τον οποίο ο λιανοπωλητής ηλεκτρονικού εμπορίου τυπικά στέλνει ένα ποσοστό της πώλησης στον εκδότη.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένας τρόπος υπέρβασης αυτής της σύγκρουσης συμφερόντων. Για να εξαλείψει τελείως το πρόβλημα, η Ivanka θα μπορούσε είτε να φορέσει άλλα ρούχα είτε να πουλήσει την επιχείρησή της – αλλά καμία από τις δύο επιλογές δεν φαίνεται να είναι οικονομικά ορθή.

Μετά από μόλις έναν μήνα στη θέση της στον Λευκό Οίκο, η εταιρεία της Ivanka άρχισε να καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο για το 2017. Η Ivanka έχει λάβει τουλάχιστον 12,6 εκατομμύρια δολάρια από το καταπίστευμά της από τις αρχές του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017, από τα οποία 6 εκατ. δολάρια προέρχονταν από τη γραμμή μόδας της.