Η Japan Tobacco International επενδύει πάνω από 30 εκατ. δολάρια στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ

Η Japan Tobacco International επενδύει πάνω από 30 εκατ. δολάρια στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με την εγκατάσταση και λειτουργία συνολικά 5 γραμμών παραγωγής, η παραγωγική δύναμη του εργοστασίου θα φτάσει τα 5 δισ. τσιγάρα μέχρι το τέλος του 2020.

Σε διαρκή και δυναμική εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πλάνο της JTI για τη ΣΕΚΑΠ, με την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου της Ξάνθης. Η επένδυση της JTI, από την ένταξη της ΣΕΚΑΠ στον όμιλο Japan Tobacco Inc. το 2018 έως και το τέλος του 2020, ανέρχεται στο ύψος των 30,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος επενδύονται συνολικά άλλα 19 εκατ. δολάρια, τα οποία προστίθενται στην αρχική επένδυση των 11,7 εκατ. δολ. που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 2018-2019. Με την εγκατάσταση και λειτουργία συνολικά 5 γραμμών παραγωγής, η παραγωγική δύναμη του εργοστασίου θα φτάσει τα 5 δισ. τσιγάρα μέχρι το τέλος του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν ολοκληρώθηκε η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ τον Αύγουστο του 2018, η παραγωγική δύναμη του εργοστασίου ήταν μόλις 0,7 δισ. Η αυξημένη αυτή παραγωγική δύναμη του εργοστασίου τροφοδοτείται από τη μεταφορά παραγωγής στο εργοστάσιο της Ξάνθης από άλλα ευρωπαϊκά εργοστάσια της εταιρείας.

Η συστηματική επένδυση της JTI, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, μηχανές παραγωγής και ανθρώπινο δυναμικό, ισχυροποιεί τη θέση της εταιρείας ως ένας δυναμικός εξαγωγικός παίκτης της χώρας, καθώς συμβάλλει στην αύξηση του δείκτη εξαγωγών της Ελλάδας, ενώ στο «χάρτη» των εξαγωγών θα προστεθούν σταδιακά και άλλες χώρες.

Δυνατά εμπορικά σήματα

Σήμερα, στο εργοστάσιο παράγονται εμπορικά σήματα διεθνούς εμβέλειας. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2019 παράγεται στη ΣΕΚΑΠ το Winston, η Νο 2 μάρκα τσιγάρων στην Ελλάδα και τον κόσμο, με προορισμό την εγχώρια αγορά και από το 2020 και για εξαγωγές σε ευρωπαϊκές αγορές χώρες με υψηλό όγκο πωλήσεων, όπως Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, καθώς και Κύπρο. Παράγεται επίσης το Camel το οποίο προορίζεται για εξαγωγές σε χώρες της Ε.Ε καθώς και τα παραδοσιακά σήματα της ΣΕΚΑΠ (BF, GR).

Επένδυση στους ανθρώπους

Στόχος της JTΙ είναι η διατήρηση και διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η προετοιμασία των εργαζομένων για μελλοντικές προκλήσεις και επίτευξη υψηλών στόχων παραγωγής, ενώ μέλημα της εταιρείας αποτελεί και η διαρκής συμβολή της στην κοινότητα της Ξάνθης, ως
ενεργό και υπεύθυνο μέλος της κοινωνίας.

Αναφερόμενος στην επένδυση της JTI στη ΣΕΚΑΠ, ο κ. Victor Crespo, Διευθύνων Σύμβουλος της JTI στην Ελλάδα, σχολίασε:

«Αναγνωρίζοντας το θετικό αναπτυξιακό κλίμα και παρά τις δύσκολες συνθήκες, η JTI συνεχίζει αδιάκοπα την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου για τη ΣΕΚΑΠ επιβεβαιώνοντας, αφενός, την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην εθνική και τοπική οικονομία και, αφετέρου, τη θέση της ως ένας σταθερός και συνεπής επενδυτής στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η συνεχής και συστηματική συμβολή μας στην ελληνική οικονομία και στην αύξηση του δείκτη εξαγωγών της Ελλάδας, αναδεικνύοντας παράλληλα το εργοστάσιο της Ξάνθης σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, παραγωγική μονάδα και ένα σημαντικό παράγοντα για την τοπική οικονομία και κοινωνία της περιοχής».

Η Japan Tobacco International στον κόσμο

H Japan Tobacco International – JTI είναι μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco Inc, ο οποίος ανήκει κατά 1/3 στο Ιαπωνικό Δημόσιο. Αποτελεί μια κορυφαία διεθνή εταιρεία προϊόντων καπνού και ατμίσματος με επιχειρηματική δραστηριότητα σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο.

Είναι ο κάτοχος παγκοσμίως του σήματος Winston, της δεύτερης μεγαλύτερης μάρκας τσιγάρων στον κόσμο, καθώς και του Camel, εκτός ΗΠΑ. Στα διεθνή εμπορικά σήματα της εταιρείας συγκαταλέγονται επίσης τα Mevius και LD. Η JTI είναι επίσης ένας σημαντικός παίκτης της παγκόσμιας αγοράς προϊόντων ατμίσματος με το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic και στην κατηγορία των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού με το Ploom.

Με κεντρικά γραφεία στη Γενεύη στην Ελβετία, η JTI απασχολεί περισσότερους από 44.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο και το 2020 πιστοποιήθηκε ως Κορυφαίος Εργοδότης Διεθνώς για 6η συνεχή χρονιά. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.jti.com.

Η Japan Tobacco International στην Ελλάδα

Η JTI έχει αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική αγορά εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια και είναι σήμερα η 2η μεγαλύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην ελληνική αγορά. Με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες η εταιρεία συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας και ταυτόχρονα στηρίζει την τοπική οικονομία και τον καπνικό κλάδο ο οποίος παρέχει πόρους σε περισσότερες από 50.000 οικογένειες.

Διαθέτει στην ελληνική αγορά τις διεθνείς μάρκες Winston, Camel και Old Holborn, το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic, καθώς και τα παραδοσιακά σήματα της ΣΕΚΑΠ (BF, GR). Εκτός από την εγχώρια αγορά, η JTI έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, απασχολώντας συνολικά 300 εργαζόμενους. Το 2020 η JTI Hellas αναγνωρίστηκε για 8η συνεχή χρονιά ως ένας από τους Κορυφαίους Εργοδότες στην Ελλάδα.

Με την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2018, η JTI διαθέτει πλέον τόσο παραγωγική όσο και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα. Η εταιρεία, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα και την αξία της διατήρησης και ανάπτυξης της παραγωγικής μονάδας σε αυτήν την ακριτική περιοχή (Ξάνθη), τόσο για την τοπική όσο και την εθνική οικονομία, επενδύει συστηματικά στην αναβάθμιση και ανάπτυξη του εργοστασίου η οποία μέχρι και το 2020 ξεπερνά τα 30 εκατ. δολάρια.

Στο ίδιο αναπτυξιακό πλαίσιο, από τον Οκτώβριο του 2019 παράγει στην Ελλάδα το Winston για την εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης.