Η JPMorgan προειδοποιεί: Στις αγορές έρχεται κρίση που θα προκαλέσει πολύ πόνο 

Η JPMorgan προειδοποιεί: Στις αγορές έρχεται κρίση που θα προκαλέσει πολύ πόνο 
epa08937083 (FILE) - A view of the offices of the bank JPMorgan Chase in New York, New York, USA, 16 January 2020 (reissued 14 January 2021). JPMorgan Chase is to release their 4th quarter 2020 earnings on 15 January 2021. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 55774120 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan, Kolanovic, ήταν bearish καθ' όλη τη διάρκεια του 2023

Σε περίσκεψη φαίνεται πως έχει βάλει ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και του ισχυρού ράλι στη Wall Street year-to-date τον επικεφαλής στρατηγικής της JPMorgan, Marko Kolanovic.

Ειδικότερα, σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσίευσε τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, ο Kolanovic είπε ότι στις χρηματοπιστωτικές αγορές επικρατεί κρίση, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ πόνο τους επόμενους έξι έως 12 μήνες.

Σημειώνεται πως ο Κολάνοβιτς ήταν bearish καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, με τις ανησυχίες του να οδηγούνται από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία και των δύσκολων σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ. 

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι, ενώ υπάρχουν ορισμένα lag effects, ο αντίκτυπος των επιτοκίων είναι τελικά αρνητικός σε ό,τι αφορά τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και την παγκόσμια οικονομία.

«Δεδομένου ότι και οι δύο προϋποθέσεις για τις προσεκτικές προοπτικές μας (επιτόκια και γεωπολιτική) έγιναν πιο αρνητικές τους τελευταίους μήνες, ενώ η τοποθέτηση και οι αποτιμήσεις αυξήθηκαν, πιστεύουμε ότι υπάρχει τώρα μεγαλύτερη πιθανότητα κρίσης τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, η σοβαρότητα της οποίας θα μπορούσε να είναι δυσμενέστερη από ό,τι αναμένουν οι συμμετέχοντες στην αγορά», προειδοποίησε ο Kolanovic.

Η αυστηρή νομισματική πολιτική εκ μέρους της Fed επηρεάζει αρνητικά την καταναλωτική πίστη, με τα ποσοστά αθέτησης να αυξάνονται. Εν τω μεταξύ, τα εμπορικά ακίνητα επλήγησαν σκληρά από την κατ’ οίκον εργασία λίγο πριν ο κλάδος χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος με πολύ υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Αυτές οι επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια θα πρέπει τελικά να οδηγήσουν σε αύξηση της αστάθειας και να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην απασχόληση, σύμφωνα με τον Kolanovic.

Την ίδια στιγμή, το ράλι που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα της τεχνολογίας δεν βοηθά την κατάσταση, καθώς πιθανότατα θα αποδειχθεί εφήμερο. Σύμφωνα με τον Κροάτη αναλυτή, οι προσδοκίες ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει την οικονομία των ΗΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι «μη ρεαλιστικές».

Σενάριο ανόδου

Για να γίνει πιο bullish ο Kolanovic, πρέπει να δει δύο πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης: τα επιτόκια να μειώνονται σε όλο τον κόσμο, καθώς και μια αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Ρωσία και την Κίνα. 

«Η αρνητική μας άποψη για την αγορά βασίζεται στο ότι βλέπουμε μικρή πιθανότητα να υλοποιηθεί κάποιο από αυτά τα σενάρια βραχυπρόθεσμα. Εν ολίγοις, πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις μπορεί πρώτα να χρειαστεί να επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: