Η Κίνα εξετάζει τη συμμετοχή της στην IPO της Aramco με ποσό έως 10 δισ. δολάρια

Η Κίνα εξετάζει τη συμμετοχή της στην IPO της Aramco με ποσό έως 10 δισ. δολάρια
Η Σαουδική Αραβία έχει επίσημα ζητήσει τη συνδρομή φιλικών προς αυτή κυβερνήσεων για να πετύχει μια πώληση-ρεκόρ για την μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία του κόσμου.

Τη συμμετοχή της στην αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco φέρεται να εξετάζει η Κίνα, μέσω κρατικά ελεγχόμενων οντοτήτων, με μια επένδυση η οποία εικάζεται πως μπορεί να κυμανθεί από 5 έως 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσημα ζητήσει τη συνδρομή φιλικών προς αυτή κυβερνήσεων για να πετύχει μια πώληση-ρεκόρ για την μεγαλύτερη σε αξία εταιρεία του κόσμου. Το fund Silk Road του Πεκίνου είναι μεταξύ των μερών που εξετάζουν την αγορά μετοχών στην IPO, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Στην προσφορά ίσως συμμετάσχουν και ορισμένα άλλα κινεζικά funds και κρατικές επιχειρήσεις, προσθέτουν οι πηγές.

Ο Πρόεδρος Xi Jinping έχει καταβάλει προσπάθειες να αυξήσει το πολιτικό «βάρος» της Κίνας και να αναβιώσει τους αρχαίους εμπορικούς δρόμους μέσα από την πρωτοβουλία του «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος». Μια επένδυση στην Aramco θα εδραίωνε τον δεσμό με την Σαουδική Αραβία, αλλά και θα πρόσφερε στην Κίνα έναν τρόπο να αποκομίσει κέρδη από την αύξηση των τιμών πετρελαίου.

Η κρατική πετρελαιοπαραγωγός Sinopec Group και το fund διαχείρισης κρατικού πλούτου China Investment Corp. πραγματοποίησαν επίσης συζητήσεις για πιθανή επένδυση στην IPO της Aramco τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι συμφωνίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί και το «ρόστερ» των επενδυτών ή το ποσό που θα βάλει κάθε επιχείρηση, θα είναι τελικά απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης.

Το Silk Road Fund ιδρύθηκε το 2014 με αρχικό κεφάλαιο 40 δισ. δολαρίων. Ενισχύθηκε αργότερα με συμπληρωματικά κεφάλαια 14 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.