Η Κίνα μόλις έστειλε σταφύλια στο διάστημα

Η Κίνα μόλις έστειλε σταφύλια στο διάστημα

Στο πλαίσιο ενός πειράματος που θα εξετάσει εάν τα κλήματα μπορούν να γίνουν ξηρότερα, ψυχρότερα, και ανθεκτικό στους ιούς.

του Τεκέντρα Παρμάρ

Στις 15 Σεπτεμβρίου, η Κίνα έστειλε σταφύλια από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir στο διάστημα, στο εργαστήριο Tiangong-2. Η αποστολή αυτή έγινε στα πλαίσια ενός πειράματος που στόχο έχει να δημιουργήσει ένα πιο στιβαρό φυτό, εκθέτοντάς το στα σκληρά κλίματα και την ακτινοβολία του διαστήματος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα DecanterChina.com, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα πειράματα θα δημιουργήσουν ένα αμπέλι που θα είναι ξηρότερο, ψυχρότερο, και ανθεκτικό στους ιούς. Με τον τρόπο αυτό, η ελπίδα είναι ότι θα παραχθούν σταφύλια που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στον κινέζικο καιρό.

Η ημερομηνία εκτόξευσης συμπίπτει με το Κινεζικό Φεστιβάλ Μεσο-Φθινοπώρου· σύμφωνα με τον θρύλο, η θεά της σελήνης έφτασε μέχρι τον ουρανό αφότου μέθυσε με το «ελιξίριο της ζωής».

Οι επεκτεινόμενοι αμπελώνες της Κίνας, ιδιαίτερα στις περιοχές Νινγκξιά και Ξινγιάνγκ, έχουν να αντιμετωπίσουν άνυδρα κλίματα. Οι γεωργοί συχνά θάβουν τα φυτά τους κατά τους χειμερινούς μήνες για να μην παγώσουν.

Η Εθνική Διαστημική Διοίκηση είπε στο Decanter China ότι όταν τα κλήματα επιστρέψουν στη γη, θα συγκριθούν με μια ομάδα ελέγχου που έχει καλλιεργηθεί στην περιοχή Νινγκξιά.

Σύμφωνα με έκθεση της International Wine & Spirit Research, μιας εταιρείας ερευνών του κλάδου με έδρα στο Λονδίνο, η Κίνα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά κόκκινου κρασιού στον κόσμο. Και παρά την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, οι ειδικοί προβλέπουν μια μεσαίου επιπέδου ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς κρασιού, ιδιαίτερα μεταξύ των πλούσιων millennials που πρωτίστως τροφοδοτούν τη σχετικά πρόσφατη ζήτηση για κρασί.

 

Πηγή: Fortune.com