Η Κίνα προειδοποιεί τον Μασκ: Μην λες ότι ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν

Η Κίνα προειδοποιεί τον Μασκ: Μην λες ότι ο κορωνοϊός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν
ANKARA, TURKIYE - APRIL 26: In this photo illustration, the image of Elon Musk is displayed on a computer screen and the logo of twitter on a mobile phone in Ankara, Turkiye on April 26, 2022. Twitter announced Monday it has accepted Elon Musk's offer to be purchased for $44 billion. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Τα tweets του Έλον Μασκ έχουν δημιουργήσει ένταση με την Κίνα, αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla συνέδεσε το ξέσπασμα της πανδημίας με μια διαρροή εργαστηρίου στη Γουχάν.

Του Christiaan Hetzner

Ο αυτοαποκαλούμενος «απόλυτος υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου» Elon Musk προειδοποιήθηκε από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να αποσύρει τους ισχυρισμούς του στο Twitter ότι η πανδημία του COVID προήλθε από ένα εργαστήριο στη Wuhan.

Η κρατική εφημερίδα Global Times προειδοποίησε τον Musk την Τρίτη να μην «δαγκώνει το χέρι που σε ταΐζει», σύμφωνα με τη μετάφραση από τα μανδαρίνικα στα αγγλικά από τη δημοσιογράφο του CNBC Eunice Yoon, η οποία εντόπισε πρώτη την ανάρτηση στο WeChat.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter έχει αποδειχθεί χρήσιμος για το καθεστώς χάρη στις προσπάθειές του να τεκμηριώσει μέσω των Twitter Files τη συμπαιγνία μεταξύ της Μεγάλης Τεχνολογίας και της αμερικανικής κυβέρνησης για τον περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Αυτό βοήθησε να δοθεί μια νίκη προπαγάνδας στο Πεκίνο, με το ίδιο κρατικό δημοσίευμα να δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ο μεγαλύτερος υποκριτής στον κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Κυριακή, ωστόσο, ο Musk προφανώς ξεπέρασε τα όρια με tweets που εφιστούσαν την προσοχή στους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ τροποποίησε έναν κορωνοϊό που βρέθηκε σε νυχτερίδες στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan, δημιουργώντας κατά τη διαδικασία τον COVID-19.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το Twitter είναι επισήμως αποκλεισμένο στην Κίνα και απαιτεί εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (vpn) για την πρόσβαση σε αυτό.

Το αφήγημα ότι ο COVID-19 προέκυψε από πειράματα σε κινεζικό έδαφος έρχεται σε άμεση αντίθεση με τον ισχυρισμό του καθεστώτος ότι πιθανότατα προήλθε από φυσικά αίτια – ισχυρισμός που πιστεύει ότι τεκμηριώνεται από μια κοινή μελέτη ΠΟΥ-Κίνας που διεξήχθη στις αρχές του 2021.

«Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι τα σχόλια του Musk στρέφονταν μόνο στον Fauci και δεν κατονόμασαν απευθείας την Κίνα», έγραψαν οι Global Times στον επίσημο λογαριασμό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης WeChat την Τρίτη. Ωστόσο, οι αναρτήσεις που προώθησε ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter και της Tesla συνέδεσαν όλες την πηγή του νέου κορωνοϊού με την Κίνα, υποστήριξε.

Σε μια εποχή που οι εντάσεις είναι μεγάλες μετά το σκάνδαλο με το κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε από το Πεντάγωνο, αυτή η ισχνή σύνδεση είναι μια επαρκής αιτία, σύμφωνα με την εφημερίδα: «Τα σχόλιά του χρησιμοποιήθηκαν από δεξιούς στις ΗΠΑ που εχθρεύονται την Κίνα, καθώς και από αντι-κινεζικά μέσα ενημέρωσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Musk βασίζεται στην Κίνα για να εξάγει Tesla σε όλο τον κόσμο

Το καθεστώς του Πεκίνου δεν είναι από εκείνα που ανέχονται ελαφρά τη καρδία ό,τι θεωρεί ως υπέρβαση των ορίων.

Όταν η Mercedes-Benz χρησιμοποίησε τον Δαλάι Λάμα σε μια ανάρτηση στο Instagram, μια πλατφόρμα που επίσης έχει μπλοκαριστεί στην Κίνα, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας ζήτησε προσωπικά συγγνώμη.

Ο Musk ο οποίος βιάστηκε να επιπλήξει την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχει αποκαλέσει τον εν ενεργεία πρόεδρο «μαριονέτα», είναι πιο προσεκτικός όταν πρόκειται να επικρίνει την Κίνα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Tesla, περισσότερο από τη Mercedes, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα τόσο ως αγορά όσο και ως κέντρο παραγωγής: Η Giga Shanghai μπορεί να κατασκευάσει περισσότερα από 750.000 οχήματα ετησίως, σύμφωνα με την εταιρεία, που αντιστοιχεί περίπου στο 40% της παγκόσμιας εγκατεστημένης δυναμικότητάς της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρα από την εξυπηρέτηση των πελατών στη χώρα, το εργοστάσιο εξάγει επίσης το Model 3 sedan στην Ευρώπη, προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος των αγορών με δεξιόστροφη οδήγηση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και η Ινδία, και είναι ο αποκλειστικός κατασκευαστής του βασικού μοντέλου Model Y.

Το περσινό εκτεταμένο lockdown του COVID που παρέλυσε το Giga Shanghai έδειξε πόσο κρίσιμο είναι το εργοστάσιο για την υγεία της Tesla. Τον Ιούλιο, ο Musk ομολόγησε ότι πούλησε το μεγαλύτερο μέρος των Bitcoin που κατείχε, καθώς, σύμφωνα με τα λόγια του, «ανησυχούσαμε για τη συνολική ρευστότητα της εταιρείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com