Tesla Investor’s day: Τι ειπώθηκε για το νέο, φθηνότερο μοντέλο και τους στόχους παραγωγής

Tesla Investor’s day: Τι ειπώθηκε για το νέο, φθηνότερο μοντέλο και τους στόχους παραγωγής
epa07003321 (FILE) - A Tesla sign is seen near Tesla China headquarters in Beijing, China, 25 July 2018 (reissued 07 September 2018). Reports on 07 September 2018 state Tesla shares lost 10 per cent in value at the start of trading on Wall Street following news Tesla's chief accounting officer Dave Morton had tendered his resignation on 04 September. EPA/ROMAN PILIPEY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρόοδος σε αυτό που χαρακτηρίστηκε «πλατφόρμα επόμενης γενιάς» για ένα φθηνότερο όχημα κυριάρχησε στη συζήτηση 

Στην αξιοποίηση μιας νέας, μεγάλης αγοράς προσβλέπει η Tesla, μέσω της παρουσίασης ενός πολύ φθηνότερου ηλεκτρικού οχήματος. Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος σε αυτό που χαρακτηρίστηκε «πλατφόρμα επόμενης γενιάς» για ένα φθηνότερο όχημα κυριάρχησε στη συζήτηση στην πρώτη ημέρα επενδυτών της Tesla που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιό της στο Τέξας την Τετάρτη.

Παρά ταύτα, οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν μετασυνεδριακά κατά 5%, αφού τα στελέχη δεν διευκρίνισαν πότε θα λανσαριστεί ένα νέο μοντέλο ή πόσο θα κοστίζει.

Ο Lars Moravy, επικεφαλής μηχανολογίας οχημάτων, δήλωσε: «Θα προχωρήσουμε γρήγορα τα επόμενα δύο χρόνια». Πρόσθεσε δε ότι το νέο, «μεγάλου όγκου» όχημα θα παραχθεί σε πολλά εργοστάσια της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας εγκατάστασης στο Μεξικό. Ο διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Έλον Μασκ είπε ότι η «τιμή» ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για να αγγίξει η Tesla μια μεγαλύτερη αγορά. Πριν από τις πρόσφατες μειώσεις τιμών, «δεν ήμασταν σίγουροι για το περιθώριο ελαστικότητας της ζήτησης ως προς την τιμή για τα προϊόντα της Tesla». «Διαπιστώσαμε ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στην τιμή έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ζήτηση – πολύ μεγάλο» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πρώτη προφανή επιβεβαίωση ότι ο γύρος περικοπών τιμών συνέβαλε στην αναζωογόνηση της ζήτησης μετά από ένα αδύναμο ξεκίνημα του έτους, ο Tom Zhu, επικεφαλής των εργασιών της Tesla στην Κίνα, είπε ότι οι χαμηλότερες τιμές είχαν άμεσο αντίκτυπο, με την εταιρεία να αυξάνει το μερίδιο αγοράς της στη χώρα του δράκου.

«Μετά τις [τις μειώσεις των τιμών] δημιουργήσαμε τεράστια ζήτηση, περισσότερη από ό,τι μπορούμε να παράγουμε πραγματικά», είπε ο Zhu, ο οποίος ανέλαβε υπ’ ευθύνη του τις εγκαταστάσεις παραγωγής της Tesla σε όλο τον κόσμο στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Ένα αυτοκίνητο χαμηλότερης τιμής θεωρείται από πολλούς αναλυτές της Wall Street απαραίτητο για τον στόχο της Tesla να πουλάει 20 εκατομμύρια οχήματα το χρόνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, από 1,3 εκατομμύρια που πούλησε το 2022.

Ο Zach Kirkhorn, οικονομικός διευθυντής, δήλωσε η εταιρεία αναμένεται να χρειαστεί επένδυση 150 έως 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πετύχει τον στόχο παραγωγής της για το 2030 – αν και πρόσθεσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία περίμενε να το πετύχει αυτό από τις λειτουργικές ταμειακές ροές της.

Σχολιάζοντας το νέο εργοστάσιο που σχεδιάζεται για το Μεξικό, ο Μασκ είπε: «Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την παραγωγή σε όλα τα υπάρχοντα εργοστάσιά μας. Αυτό δεν μεταφέρει την παραγωγή πουθενά από οπουδήποτε, αφορά την επέκταση της παγκόσμιας παραγωγής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: