Η κίνηση της Folli Follie που αιφνιδίασε τράπεζες και ομολογιούχους

Η κίνηση της Folli Follie που αιφνιδίασε τράπεζες και ομολογιούχους

Γιατί η εταιρεία κατέφυγε στο άρθρο 106 για προστασία από πιστωτές.

Aίτηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106 α παρ. 6 του Ν. 3588/2007 για προστασία από τους πιστωτές της, επί της οποίας εκδόθηκε προσωρινή διαταγή, κατέθεσε χθες η εταιρεία «Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία», στο πλαίσιο «της διασφάλισης και προστασίας της δραστηριότητας της».

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκε από τις δικαστικές αρχές έχει σκοπό «τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της εταιρείας και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορές, με τις οποίες η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Στοχεύει παράλληλα στο να επιτρέψει στην εταιρεία «να σχεδιάσει απρόσκοπτα και προτείνει ένα ολοκληρωμένο πλάνο αναδιοργάνωσης με στόχο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της».

Σύμφωνα με τη Folli Follie, κυρίαρχο σημείο αυτού του πλάνου θα αποτελέσει «η πλήρης αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας της εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων των μετόχων, πιστωτών, συνεργατών και επενδυτών της και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας».

Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προαναγγέλλει πως θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την περαιτέρω πορεία του σχεδιασμού της.

Ο συνασπισμός των ομολογιούχων

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικός λόγος για την κίνηση της εταιρείας ήταν να «θωρακιστεί» έναντι των ομολογιούχων, μερίδα των οποίων έχει δικαίωμα πρόωρης προεξόφλησης των τίτλων τους εάν καταπέσουν τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.
Oι πληροφορίες θέλουν ορισμένους ομολογιούχους να έχουν διενεργήσει όλα τα δέοντα προκειμένου να συνασπιστούν και να προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις για αποφάσεις που θα διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Υπενθυμίζεται ότι οι εκδοθείσες ομολογίες είναι σε ευρώ και σε ελβετικό φράγκο και οι εκδόσεις αυτές έχουν συνομολογηθεί στο Λουξεμβούργο, που υπολογίζονται στα 250 εκατ. λήξεως το 2019, και στην Ελβετία που ανέρχονται σε 150 εκατ. λήξεως το 2021. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα κουπόνια των ομολόγων φαίνεται ότι εξυπηρετούνται κανονικά από την εταιρεία.

Ο αιφνιδιασμός των τραπεζών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της Folli Follie όσον αφορά τη δανειακή έκθεσή της εντοπίζεται κυρίως στις ομολογιακές εκδόσεις, αφού σε τραπεζικό επίπεδο τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από τις αρχές Ιουνίου κινήθηκαν με ταχύτητα ώστε να επιτύχουν εξασφαλίσεις για το ανεξασφάλιστο κομμάτι του δανεισμού που είχαν με την εταιρεία.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, σε αυτό το πλαίσιο οι τέσσερις τράπεζες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με τη διοίκηση της Folli Follie, εγγράφοντας εξασφαλίσεις στα Attica Stores, όπου το group της Folli Follie ελέγχει το 40%. Σημειώνεται ότι τα δάνεια αυτά υπολογίζονται σε περίπου 40-50 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο του δανεισμού, ύψους 60 εκατ. ευρώ, είναι απολύτως διασφαλισμένο για τις τράπεζες. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή της Folli Follie αιφνιδίασε τις τράπεζες, οι οποίες εμφανίστηκαν να μην έχουν λάβει γνώση μιας τέτοιας πρόθεσης από πλευράς της εταιρείας. Το τεταμένο κλίμα συμπληρώνει και η «νευρικότητα» που επικρατεί και στο μέτωπο των λοιπών πιστωτών/προμηθευτών, μερίδα των οποίων εμφανίζονταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή/και κατασχέσεων, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς αυτούς οφειλόμενα.