Η κυβέρνηση «αδειάζει» Βούτση: Tο ΔΝΤ θα πληρωθεί στις 9 Απριλίου

Η κυβέρνηση «αδειάζει» Βούτση: Tο ΔΝΤ θα πληρωθεί στις 9 Απριλίου

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, o Γαβριήλ Σακελαρίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης μετά τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, στο περιοδικό Spiegel, στην οποία δήλωσε πως «Αν δεν εκταμιευθεί η δόση έως τις 9 Απριλίου, θα προτιμήσουμε να πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους να συμφωνήσουν και να κατανοήσουν γιατί δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ».

«Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα, η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος, ενώ πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία.

Ο Νίκος Βούτσης είχε δηλώσει στο Spiegel ότι «Αθήνα και δανειστές πρέπει να συμφωνήσουν σε αναβολή της πληρωμής και ως εκ τούτου θα αποφευχθεί το πιστωτικό γεγονός».

«Υπάρχουν επαρκή κεφάλαια μέχρι τα μέσα Απριλίου», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σκουρλέτης: Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων 10 ημερών, λυπάμαι…

«Αν η Ελλάδα δεν λάβει χρήματα εντός των επόμενων δέκα ημερών, τότε λυπάμαι, αλλά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων συμμάχων μας αποφάσισε να σκοτώσει την Ελλάδα» αναφέρει ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Όπως τονίζει «θα θέλαμε ευχαρίστως να μείνουμε στο καράβι που ονομάζεται Ευρώπη, (…) αλλά αν ο καπετάνιος μας πετάξει από το κατάστρωμα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κολυμπήσουμε».

Σύμφωνα με τον Πάνο Σκουρλέτη, η κυβέρνηση θα αποκαλύψει ποιο plan Β διαθέτει και ποιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει σε αυτό η Ρωσία εφόσον δεν υπάρχει καμία άλλη λύση.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Βούτση

 

«Εάν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση διότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ». Αυτό όμως πρέπει «να γίνει ύστερα από συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός». Αυτό δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», που πρόκειται να κυκλοφορήσει την Παρασκευή. Και συμπληρώνει: «Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου».

Ο κ. Βούτσης τονίζει ότι «από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να πληρώνει τα χρέη της μόνο με ίδια μέσα, χωρίς δανεισμό». Και προσθέτει ότι έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση με τους θεσμούς η θέση της κυβέρνησης για ονομαστική μείωση του δημόσιου χρέους, τουλάχιστον στο μισό.

Πηγές ρευστότητας

Αναφερόμενος στις πηγές ρευστότητας, ο κ. Βούτσης λέει ότι «θέλουμε να μάς επιστραφούν τα 1,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (EFSF), τα οποία έχουν μεταφερθεί κατά λάθος στα 11 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» και «τα 1,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Διάσωσης Τραπεζών που παρακρατούνται εδώ και μήνες». Τα τελευταία προέρχονται από τα κέρδη του προγράμματος αγοράς ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενδεχόμενη οικονομική συνεργασία με Ρωσία και Κίνα

Για το ενδεχόμενο οικονομικής συνεργασίας με άλλες χώρες, ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι από τον Ιούνιο και μετά η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται να αποτελέσουν συμπληρωματικά, σε μια συμφωνία με τους Ευρωπαίου εταίρους, αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου ελληνικού «σχεδίου Α», όπως το αποκαλεί. Αυτό το σχέδιο που θα ξεκινήσει εκ των πραγμάτων τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου, επισημαίνει, «συμπεριλαμβάνει μείωση του χρέους, τερματισμό των μέτρων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης».

«Θέλουμε η Ρωσία να μάς βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, τόσο μέσα από εμπορικές συμφωνίες όσο και μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά» σημειώνει.

«Κόκκινες» γραμμές

Σε ό,τι αφορά τις «κόκκινες γραμμές» που θέτει η κυβέρνηση, αναφέρει:

-άρνηση της απελευθέρωσης του ανώτατου ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα,

-ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις,

-δεν θέλουμε άλλες μειώσεις συντάξεων και μισθών,

-καμία μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, ούτε αύξηση του ΦΠΑ,

-Όχι άλλη διάβρωση του εργατικού δικαίου, αντιθέτως. Θέλουμε να αναστρέψουμε τη διάβρωση του εργατικού δικαίου και να αποκαταστήσουμε τις προηγούμενες εργασιακές σχέσεις. Όσον αφορά όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θα επανεξεταστούν όλες, για να δούμε κατά πόσο διαφυλάχτηκε το

δημόσιο συμφέρον. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για το δημόσιο συμφέρον. Το σύνθημα είναι: όχι στο ξεπούλημα!

Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή
«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή» υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών. «Υπάρχουν Έλληνες και πλούσιοι ολιγάρχες που έχουν σωρεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό. Σε περίπτωση εξόδου θα δημιουργηθούν αυτόματα δυο Ελλάδες με δραματικές, κοινωνικές συνέπειες» υποστηρίζει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ευτύχημα για την Ευρώπη» λέει ο κ. Βούτσης «διότι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με ριζοσπαστικές, κοινωνικές διεκδικήσεις αντί για την άκρα Δεξιά, όπως συμβαίνει σε χώρες του Βορρά». Και προσθέτει: «Είμαστε ένα πολύ δημοκρατικό κόμμα. Αυτό μας κρατά ενωμένους».

Ο ίδιος δηλώνει ότι ανήκει στους αριστερούς με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.