Η κυβέρνηση περιμένει τις προτάσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο

Η κυβέρνηση περιμένει τις προτάσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο

Ψήφο - ψήφο προσπαθεί το Μαξίμου να μαζέψει την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής ψάχνοντας τους ελιγμούς που θα οδηγήσουν στον επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο αριθμός 197 που εικάζεται πως έχει η κυβέρνηση με τη στήριξη της Χρυσής Αυγής, η οποία ούτε και χθες άνοιξε τα χαρτιά της, έχει ανοίξει την “όρεξη” σε πολλά κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν ότι ο στόχος της επίτευξης της πλειοψηφίας των 2/3 δεν είναι και τόσο μακρινός.

Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν πως το να ψηφίσουν 200 βουλευτές την απλή αναλογική  δεν είναι κάτι εύκολο, όμως, όπως εξηγούσαν στο NEWS 247 “υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα”.

Ποια “χαρτιά” θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής;

Η μείωση του ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει και φαίνεται να έχει και υπέρμαχους, αλλά και πολέμιους μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Υπάρχουν εκτιμήσεις πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως να αύξανε τις πιέσεις αυτονόμησης μέσα στα κόμματα ή ότι το ΠΑΣΟΚ και περισσότερο ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θα το έβλεπαν ως ένα πιο ασφαλές μαξιλάρι για την είσοδο τους στη Βουλή. Το σενάριο που έχει ακουστεί περισσότερο είναι το όριο εισόδου να μειωθεί από το 3% στο 2,5%.

Ασφαλώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν καλά πως κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει και αποτρεπτικά προς τα δυο κόμματα υπό την “απειλή” εισόδου στην Βουλή άλλων σχηματισμών που θα ψαλίδιζαν σημαντικά τη δύναμη τους σε αριθμό βουλευτών.

Συνομιλώντας το NEWS 247 με κυβερνητικά στελέχη είναι σαφές πως το Μαξίμου μπορεί να μένει σταθερό στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, όμως είναι ανοιχτό σε συζητήσεις . Ενδεχομένως ένα “χαρτί” το οποίο ο πρωθυπουργός να χρησιμοποιήσει την τελευταία στιγμή είναι και η ψήφος των ομογενών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν αποκλείουν αυτή η ρύθμιση, μετά από συζήτηση, να εισαχθεί στο νέο Σύνταγμα το οποίο ετοιμάζεται με την τελική πρόταση να ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό στις 24 Ιουλίου.

Το σίγουρο είναι πως στην Ηρώδου Αττικού βλέπουν να υπάρχει μια παγίδευση του ΠΑΣΟΚ στην στρατηγική που έχει επιλέξει. Η πίεση προς την Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να ενταθεί μέρα με τη μέρα, εκτιμώντας πως υπάρχουν πολλά εσωτερικά προβλήματα στις επιλογές της Φώφης Γεννηματά.

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν το χθεσινοβραδινό “άνοιγμα” του Παναγιώτη Κουρουμπλή στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. “Σήμερα έρχεστε και τοποθετείστε με έναν τέτοιο τρόπο που ο ιστορικός τους μέλλοντος θα προβληματιστεί γιατί το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ θέλουν μπόνους. Τους αφορά;  Όχι. Αν υπάρξει μπόνους και 42% θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση στην εξουσία. Αυτό είναι το ζητούμενο για εσάς ή η συμμετοχή σας σε μια ευρύτερη προοδευτική κυβέρνηση που θα συγκροτήσει ενα ευρύτερο μέτωπο και θα συστρατεύσει ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προβλημάτων”, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: news247.gr